Pozor na šampony: Některé z nich mohou přispívat ke vzniku rakoviny

Některé přípravky určené pro péči o vlasy obsahují nebezpečný formaldehyd
  |   zajímavost

To, jestli u vás rakovina vznikne, nebo ne, záleží jak na genetice, tak i na vašem životním stylu. Do toho spadají i nejrůznější faktory, které bychom si se vznikem této nemoci nejspíše nespojili. Patří mezi ně i složení produktů pro péči o tělo a vlasy.

Rakovina je způsobena změnou DNA v buňkách, jak na svém webu uvádí Mayo klinika. DNA buňkám říká, jak správně fungovat. Mezi tyto pokyny patří i to, jak správně růst a dělit se. Změna DNA tedy může způsobit i změnu těchto vlastností buněk a způsobit tak růst nádoru.

Tyto mutace mimo jiné zapříčiňují zrychlený růst buněk. Změněná DNA informace totiž buňkám říká, že se mají dělit mnohem rychleji.

Dalším důsledkem těchto změn je to, že buňky s upravenou DNA informací nevědí, kdy mají s růstem přestat. Nezmutované buňky v určitém momentě zanikají a jsou nahrazeny novými. To ale neplatí v případě těch se změněnou DNA.

To znamená, že se tyto buňky začínají v těle hromadit a způsobují tak vznik nádoru. K těmto změnám může dojít hned z několika různých důvodů.

Mezi rizikové faktory vzniku rakoviny patří mimo jiné i věk. Pokud je vám přes 65 let, máte mnohem větší riziko, že u vás tato nebezpečná nemoc propukne. Ve vyšším věku je tedy ještě mnohem důležitější vyhýbat se některým zlozvykům, které ke vzniku nemoci přispívají. Patří mezi ně mimo jiné i kouření, nadměrné pití alkoholu, časté opalování a další.

Do skupiny rizikových faktorů, které zvyšují pravděpodobnost vzniku rakoviny, ale patří mimo jiné také genetika. Pokud tedy rakovinou trpěl někdo z vašich příbuzných, máte mnohem větší riziko jejího vzniku i vy.

Toto riziko ale mohou zvyšovat také nejrůznější faktory z našeho okolí. Většinou se jedná o vystavení se nějakému druhu nebezpečného záření nebo chemikálií. Mezi tyto rizikové chemické látky patří i formaldehyd, jak dokazují studie.

Tato látka se často objevuje i v běžných kosmetických přípravcích. Mezi tyto nebezpečné přípravky patří zejména některé šampony a další vlasová péče. Je proto vždy při koupi těchto produktů nutné detailně zkontrolovat jejich složení a vlasové péči obsahující formaldehyd se obloukem vyhnout.

Zdroj: Mayo ClinicNational Library of Medicine

KAM DÁL: Chrápání může být příznakem životu nebezpečné nemoci, potvrdil MUDr. Miloš Kotulek.

Klíčová slova: