Probouzíte se uprostřed noci? Může jít o symptom poškození jater

Nespavost, odborně insomnie, je porucha spánku, při které je narušené usínání nebo průběh spánku
  |   zajímavost

Nealkoholické tukové jaterní onemocnění (NAFLD) způsobuje nadměrné množství tuku uloženého na játrech a časem může vést i k vážnému poškození tohoto orgánu. Projevuje se celou řadou symptomů. Jedním z nich je i probouzení se uprostřed noci.

Ne všechna jaterní onemocnění souvisí s nadměrnou konzumací alkoholických nápojů, informuje Mayo klinika.

Např. nealkoholické tukové jaterní onemocnění zastřešuje celou řadu nemocí ovlivňujících játra, která se objevují mimo jiné i u lidí, kteří nepijí žádné alkoholické nápoje nebo se vyhýbají jejich nadměrné konzumaci.

Jde o onemocnění, které je charakterizované nadměrným množstvím tuku uloženým v jaterních buňkách. Výskyt tohoto druhu onemocnění stále stoupá, a to zejména v západních zemích.

U některých pacientů trpících NAFLD může vzniknout nealkoholická steatohepatitida. Jde o agresivní formu ztučnění jater, která může vyústit ve velmi vážné poškození tohoto orgánu. Nealkoholická steatohepatitida totiž může vyústit až v pokročilé zjizvení jaterních tkání neboli v cirhózu jater a následně v jejich selhání.

Vznik nealkoholického tukového jaterního onemocnění je tedy nutné odhalit co možná nejdříve, abychom předešli vážnějšímu poškození jater.

Symptomy nealkoholického tukového jaterního onemocnění

Toto onemocnění se ve většině případů neprojevuje žádnými symptomy. V ojedinělých případech se může projevovat následujícími příznaky:

  • únava
  • bolest nebo nepříjemné pocity v horní části břicha

Probouzení se uprostřed noci

Jedním z dalších symptomů onemocnění jater může být také pravidelné probouzení se uprostřed noci. „Nejčastější příčinou probouzení se mezi 1. a 4. hodinou ranní jsou jaterní potíže,“ prozradil pro Express specialista na funkční a integrativní medicínu Dr. Brian Lun.

Pravidelné probouzení se v tomto časovém rozmezí může podle experta naznačovat, že u vás propukl zánět jater nebo také nealkoholické tukové jaterní onemocnění.

Specialisté tedy těm lidem, kteří se pravidelně probouzí uprostřed noci, radí, aby si zapisovali přesný čas jejich probuzení, může se totiž jednat o symptom onemocnění jater, které je nutné co možná nejdříve léčit. V opačném případě totiž může vyústit v cirhózu jater a následné selhání orgánu.

Prevence nealkoholického tukového jaterního onemocnění

Tomuto zdravotnímu stavu lze naštěstí do určité míry předejít. Stačí jen dodržovat pravidla spadající do zdravého životního stylu. Patří mezi ně:

Jak se zbavit odolného tuku i po menopauze najdete zde.
  • udržujte si zdravou tělesnou hmotnost
  • pravidelná fyzická aktivita
  • vyhýbejte se nadměrné konzumaci alkoholu
  • nezapomínejte užívat předepsaná léčiva

Na pozoru by se před vznikem NAFLD měly mít zejména ženy po menopauze, lidé trpící nadváhou či obezitou, lidé s vysokou hladinou krevního tlaku, cholesterolu, diabetici, lidé trpící spánkovou apnoe a Asiaté.

Zdroj: Mayo ClinicCleveland ClinicExpress

KAM DÁL: Vysoký cholesterol: Jedním z příznaků mohou být i dva druhy bolesti nohou.