Rakovina žaludku: Proč je tak nebezpečná a jak ji spolehlivě poznat

Jedním z příznaků rakoviny jsou bolesti žaludku a únava
 

Tento typ rakoviny je jedním z nejméně běžných druhů této zákeřné nemoci. To je ale možná také důvod, proč je tak nebezpečný. Její příznaky zkrátka nejsou tak známé a lidé ji tak často objeví až příliš pozdě. Pokud ale víte, na jaké symptomy si dávat pozor, lehce tuto nemoc poznáte.

Tento méně známý druh rakoviny je často velmi těžce rozpoznatelný, jeho symptomy jsou totiž mimo jiné i běžné zažívací problémy. Odhalení rakoviny žaludku ale rozhodně není nemožné. Existují totiž i některé její symptomy, které mezi trávicí potíže nepatří.

Je známo pět hlavních symptomů tohoto typu rakoviny a pět vedlejších.

Hlavní příznaky

Jedním z těchto symptomů je dysphalgie. Jedná se o stav, který nastává, když jíte, a projevuje se tak, že máte problém spolknout jednotlivá sousta.

Dalším z hlavních příznaků je kyselý reflux, neboli pálení žáhy. Tento stav je způsobený tím, že se žaludeční kyseliny dostanou do jícnu a my poté pocítíme nepříjemné pálení. Tento stav ale nemusí nutně znamenat že máte rakovinu žaludku. Kyselý reflux mohou způsobit mimo jiné i určité druhy potravin, přejídání, nebo dokonce i stres.

Třetím symptomem je celková nevolnost. Ta je většinou doprovázena nějakým z dalších hlavních příznaků.

Dalším symptomem tohoto typu rakoviny je také špatné trávení, které se projevuje např. nadýmáním a říháním.

Posledním z klíčových symptomů této nemoci je pocit plnosti poté, co jste právě začali jíst. Pokud se tedy cítíte plní, ale přitom jste snědli pouze velmi malé množství jídla, je možné, že u vás propukla rakovina žaludku.

Vedlejší symptomy

Spolu s hlavními příznaky této nemoci můžete pocítit i velké množství těch vedlejších, které vám její přítomnost v těle ještě více potvrdí.

Prvním z vedlejších příznaků je ztráta chuti k jídlu, která bývá často doprovázena druhým vedlejším příznakem rakoviny žaludku, kterým je ztráta tělesné hmotnosti.

Patří sem také celková únava, která u pacienttů, kteří trpí rakovinou žaludku, nastává i v případě, kdy se jim dostalo kvalitního odpočinku.

V případě, že u vás tato nemoc propukla, se u vás také může objevit boule, kterou můžete nahmatat v horní části břicha.

Posledním vedlejším sympromem tohotodruhu rakoviny je bolest v oblasti žaludku.

Rizikové faktory

  • věk nad 50 let
  • gastritida (zánět žaludku)
  • dlouhodobý kyselý reflux
  • rodinná historie rakoviny žaludku

Zdroj: Express

KAM DÁL: Pozor na svíčky, varuje lékař. Mohou způsobit vážné zdravotní problémy.

Klíčová slova: