Na kliniku přišel muž s chlupatým jazykem. Podle odborníků nejde o nijak vzácnou nemoc

Nemoc černého chlupatého jazyka je nebolestivá a dá se léčit úpravou jídelníčku
  |   zajímavost

V americkém Clevelandu se na dermatologické klinice objevil muž, kterému se horní část jazyka pokryla hustým kobercem vláken podobných chlupům. Lékaři mu rychle diagnostikovali překvapivě běžný zdravotní stav lékařsky známý jako lingua villosa nigra, tedy česky jazyk černých chlupů.

Tři měsíce před vyšetřením prodělal padesátiletý muž mozkovou mrtvici, která mu způsobila ochrnutí levé strany těla a v době návštěvy dermatologa byla jeho levá strana stále slabá, uvádí se v nové zprávě o případu, která byla zveřejněna v časopise JAMA Dermatology. Po mozkové příhodě byl muž napojen na dietu s pyré a tekutinami a asi o dva a půl měsíce později si jeho ošetřovatelé všimli "černé pigmentace" pokrývající povrch jeho jazyka.

Pozor na tekutou stravu

Hustý černý povlak byl podle zprávy o případu zbarven "nažloutlými" pruhy v blízkosti střední a zadní části jazyka. Lékaři muži seškrábali vzorky hlenu z jazyka, aby zkontrolovali, zda se na něm nevyskytují abnormální bakterie nebo plísně, ale když seškrábané vzorky kultivovali v laboratorních miskách, žádný takový růst nezjistili. „Na základě těchto zjištění byla stanovena diagnóza černého chlupatého jazyka (BHT),“ napsali do lékařské zprávy.

Podle Clevelandské kliniky se černý chlupatý jazyk objevuje zejména v případech, kdy lidé dlouhodobě jedí pouze tekutou stravu. Papily na jazyce se totiž běžným jídlem odírají, ovšem tekutá strava tento účinek nemá a v některých případech tak jazyk začne porůstat černými chlupy. Vliv má také nadměrná konzumace kávy, čaje, alkoholu nebo tabákových výrobků, stejně jako některé léky. Dalším rizikovým faktorem je podle zprávy sucho v ústech.

13 procent lidí mělo tuto nemoc

Chlupatý jazyk může vypadat hnědě, bíle, zeleně nebo růžově v závislosti na konkrétní příčině a dalších faktorech, jako jsou ústní vody nebo dokonce sladkosti," uvádí Americká akademie ústní medicíny. Podle odhadů Americké akademie ústní medicíny se černý chlupatý jazyk někdy v životě objeví u 13 % lidí, ačkoli tento stav je nejčastější u starších osob.

Naštěstí je tento stav obvykle neškodný a krátkodobý. V nedávném případu tohoto muže nepociťoval v důsledku tohoto stavu žádnou bolest a jeho černý chlupatý jazyk se rychle vyčistil jednoduchými postupy ústní hygieny, uvedli jeho lékaři v kazuistice.

Zdroj:  livescience.com

KAM DÁL: Experti radí, jaké potraviny jíst, pokud se chcete vyhnout demenci.

Klíčová slova: