Omikronem to nekončí: Vědci objevili nový druh koronaviru, podle nich může být nebezpečnější a rychleji šiřitelný

NeoCov sice zatím není přenosný na člověka, ale chybí mu k tomu jen jediná mutace
  |   zajímavost

Jedná se o potenciálně smrtelnější NeoCoV, nový druh covidu, který objevili vědci z čínského Wu-chanu. Řada lidí má nyní strach, že nový typ covidu znamená novou pandemii, je to ale opravdu tak? Je přenosný na člověka?

Koronavirus existoval již dávno před pandemií, po roce 2010 totiž vědci zaznamenali vysoké počty případů určitého druhu covidu ve Spojených arabských emirátech, Saudské Arábii a Jižní Koreji, jak uvádí web India Today. Na tento typ koronaviru, který se nazývá MERS-CoV, tehdy zemřelo zhruba 35 % nakažených.

Nově objevený typ nemoci NeoCov není zcela novým typem viru, ale údajně by měl mít návaznost právě na MERS-CoV, který bylo možné zaznamenat před více než deseti lety zejména v zemích Blízkého východu. MERS-CoV patří mezi několik typů koronaviru, které jsou přenositelné na člověka, NeoCov je podle dostupných dat s největší pravděpodobností jednou z jeho variant.

Klid před bouří?

Podle expertů ale není potřeba se zatím ničeho obávat. Tento typ viru totiž zatím není přenosný na člověka, podle expertů je to dáno tím, že ještě není dostatečně zmutovaný. Zatím byly jeho pozitivní případy potvrzeny pouze u netopýrů. „Tento typ viru zatím neinfikoval žádného člověka a nikdo na něj tedy zatím nezemřel,“ uvedl Dr. Raeev Jayadevan.

Jedná se ale zatím pouze o hypotézu, která ještě neprošla recenzí. K tomu, aby mohli vědci říci cokoliv s jistotou, tedy bude zapotřebí dalších výzkumů.

Teoreticky tedy NeoCoV bude podle vědců v budoucnu schopný nakazit i člověka, ale zatím tomu tak není. V současné době tedy není důvod k obavám.

Tento závěr potvrdila dokonce i Světová zdravotnická organizace (WHO), která uvádí, že zatím není důvod k panice, a snaží se veřejnost uklidnit. „To, jestli je tento virus pro lidi hrozbou, potvrdí až další studie,“ uvedla WHO na žádost ruské agentury TASS.

Zároveň tato organizace na svém webu tvrdí, že není nemožné, že se virus skutečně stane přenosným na člověka. Naprostá většina infekčních nemocí totiž pochází z divokých zvířat.

Koronaviry jsou často nacházeny u zvířat, včetně netopýrů, kteří jsou identifikováni jako přírodní inkubátor velkého množství různých virů, jak potvrzují studie. Podle nové studie tento virus dělí od toho, aby byl přenosný na člověka, pouze jedna mutace.

Zdroj: India TodayTass, The Tribune, NDTV

KAM DÁL: Omikron: Jak se vyvarovat nákazy novou variantou covidu pomocí žvýkačky?

Klíčová slova: