Jak na správné odčervení psů a koček

S odčervením psů se začíná u čtrnátidenních štěnat. Nejvhodnější jsou pro ně odčervovací pasty
 

Pravidelné odčervování patří k základní péči o čtyřnohé mazlíčky. Kdy s ním začít, jaké preparáty jsou vhodné a jak často ho provádět? Na to jsme se zeptali MVDr. Petra Košaře z veterinární ordinace v Říčanech.

Pane doktore, kdy začít s odčervením u štěněte?

Odčervení psů se provádí od čtrnáctého dne věku každých 14 dní až do věku 3 měsíců. Poté jedenkrát za 3 měsíce. U malých štěňat se nejlépe hodí odčervovací pasty (z důvodů snadného dávkování a podávání). Jakmile dosáhnou váhy 2,5 kg je pak nejvhodnější tableta. U mláďat stačí volit preparáty působící proti škrkavkám. U dospělých psů pak proti škrkavkám i tasemnicím.

Čtěte také: Jaké přípravky jsou nejúčinnější proti blechám a klíšťatům?

A co když jedu s pejskem do zahraničí?

Při cestách do jižních zemí, ale i na Slovensko nebo i pro psy na jižní Moravě je vhodné používat i preparáty působící proti srdečním červům. 

A jak je to s odčervením u kočky?

U koček je situace obdobná s tím rozdílem, že pokud ji budeme mít pouze doma a nebude chodit ven, stačí ji důkladně odčervit na počátku (ideálně preparátem Broadline , a to 3x v intervalu 1 měsíce), dále pak to již není nutné. Další rozdíl je v tom, že kočky lovící myši se velmi často nakazí tasemnicí, proto bývá často nutné opakovat odčervení i dříve než za 3 měsíce. U koček je mimo formy tablet a past ještě forma pipety ( spot- on). Ta se nakape po rozhrnutí chlupů na kůži mezi ušima. Velkou výhodou je snadná aplikace a dále to, že preparát se přes chlupové váčky dostává do krve, čímž jednak velmi dobře působí i na vývojová stádia parazitů migrující v krvi a dále je z krve vylučován pomaleji, takže má účinek několik týdnů. Preparát Broadline má navíc tu výhodu, že vedle složky na vnitřní parazity, funguje i proti blechám a klíšťatům.

Působí preparáty opravdu tři měsíce?

Preparáty na odčervení, které se dávají do tlamy tj. tablety či pasty totiž  působí jen při jejich průchodu trávicím traktem a částečně ještě pár dní poté, ne 3 měsíce, jak se chovatelé domnívají. Odčervovací interval jedenkrát za 3 měsíce vyplývá pouze ze statistiky – v průměru tak dlouho po odčervení se opět zvíře parazity může nakazit.