Aloe vera – zázrak z přírody

Pořiďte si léčivý druh aloe vera
 

Aloe vera pročišťuje tělo, napomáhá správné funkci organismu a udržuje zdravě vypadající pleť, vlasy a nehty. Sirup z rostliny si dokáže hravě každý udělat.

Zázračná rostlina

Rostlina aloe vera získává každým rokem větší zájem. Používá se nejen v kosmetickém, farmaceutickém a  potravinářském průmyslu, ale především si k ní našla cestu už i západní medicína, která „alojku“ hojně využívá. Nedají na ni dopustit ani zahrádkáři, je to nenáročná pokojová rostlina, kterou můžeme v letním období pěstovat i na zahradě.

Obsahuje vitaminy (A, C, E, B12), aminokyseliny, minerální látky, polysacharidy, mastné kyseliny, lignin, saponiny a antrachinony.

Má všestranné účinky na zdraví

Kdo má s aloe vera zkušenost, nedá na tuto rostlinu dopustit. Přesněji řečeno na gel, který po rozříznutí vytéká z listu. Obsahuje protizánětlivé účinky a urychluje hojení ran, popálenin, pomáhá zničit ekzém a dodává pokožce látky, které zabraňují jeho opakovanému vzniku. Mezi další účinky patří zklidnění žaludku a slinivky břišní, zubní lékaři ji doporučují jako přírodní lék na paradontózu, mírní průběh tuberkulózy a podle některých studií pomáhá při léčbě rakoviny střev.

Protizánětlivé látky bojují proti plísním, bakteriím a virům. Klidní pokožku po bodnutí hmyzem, podporuje správnou funkci imunitního systému a je výborná při léčbě lupénky.

Pokud máte problémy se svaly a trápí vás časté svalové křeče, aloe vera vám jistě uleví, má v sobě totiž velké množství hořčíku.

Elixír mládí existuje

Ne nadarmo se aloe vera používá v kosmetických výrobcích. Její zklidňující účinky snese i velmi citlivá pleť a po pravidelném používání je pokožka zklidněná a mizí začervenání. Antibakteriální složka pomáhá při redukci akné i oparů.

Gel hydratuje pokožku a pomáhá proti celulitidě.

Má silné detoxikační účinky a doporučuje se pravidelně užívat ve formě nápoje. Pro ty, kteří procházejí redukční dietou, by mělo pití aloe být samozřejmostí.

Díky vápníku a draslíku pomáhá udržovat zdravé vlasy a nehty.

Jak správně aloe používat

Z alojky používáme pouze tekutý gel uvnitř listu. Vyhněte se žlutozelené tekutině, která vytéká na povrchu listu a především zelené části listu, která má silné projímavé účinky. Při požití většího množství může vyvolat nevolnost.

Vlastní pěstování

Rostlinu si můžete bez problémů pěstovat doma. Je nenáročná, vyžaduje pouze dostatek světla a zalít maximálně jednou až dvakrát týdně. Přemokřená půda ji nevyhovuje. Nezapomeňte ji však pravidelně přesazovat do větších květináčů, jinak se jí rapidně zpomalí růst.

Půdu volte propustnou a písčitou, klidně ze záhonku. Na léto můžete aloe umístit na balkon, terasu nebo na zahradu. Nesnese však teplotu pod 5°C.

Vyberte si ten správný druh

Je známo kolem 400 druhů aloe vera. Některé druhy ale nemají blahodárné účinky a působí jen na okrasu. Proto se prvně od prodejce informujte, zda kupujete opravdu léčivou variantu.

Připravujeme si vlastní sirup

Na přípravu vlastního sirupu potřebujeme 100g vymačkaného gelu z listu a 100g cukru. Šťávu s cukrem vaříme asi 10 minut – a sirup je hotový.

Je jen na Vás, jestli budete sirup užívat samotný (cca ½ lžičky denně), nebo ve formě nápoje.