Zámek Březnice láká na Lokšanskou knihovnu i historickou sbírku zbraní

Zámek Březnice
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Zámek Březnice se rozkládá západně od středočeské Příbrami a může se pochlubit překrásným zámeckým parkem i  samotnou budovou vzniklou přestavbou gotické tvrze. Renesanční podoba zámku vznikla z iniciativy rodiny Lokšanů, která zde dlouho pobývala. Zámek je ve vlastnictví státu a je přístupný veřejnosti.

Projeďte se v kočáře po parku, prohlédněte si pušky ze sbírky Hanuše z Kolovrat nebo nahlédněte do starobylé Lokšanské knihovny. Renesanční zámek svou dispozicí nezapře, že vznikl přestavbou středověké tvrze.

Bohatý interiér nabízí zbrojnici i knihovnu

V interiérech zámku na Březnici najdete kromě rodových galerií také zbrojnici s bohatou sbírkou chladných zbraní a loveckých pušek Hanuše z Kolovrat. Expozice zahrnuje i tzv. Lokšanskou knihovnu z roku 1558 – nejstarší dochovanou renesanční zámeckou knihovnu v Čechách.

Za prohlídku stojí i bylinková zahrada a anglický park, po kterém se v létě můžete projet kočárem. Každoroční tradicí se staly večerní zámecké koncerty, oživené prohlídky uprostřed léta a Vánoce na zámku.

Zámek je otevřen pro veřejnost z důvodu probíhající rekonstrukce od 12. května 2018.

Lokšanská knihovna

Mezi pozoruhodnosti zámku patří rovněž Lokšanská knihovna - je nejstarší knihovnou v našich zemích, která se dochovala v původní podobě z roku 1558. Datum je uvedeno nade dveřmi v malované edikule.

Místnost má renesanční pestře malovaný trámový strop,rovněž stěny jsou pokryty malbou s různou ornamentikou a erby Lokšanů. Na výzdobu stěn navazuje výzdoba původních skříní. Propojením malby s nábytkem byl vytvořen celistvý renesanční prostor, který dodnes neztratil nic ze své mimořádné působivosti.

Svatba Filipíny Welserové s arcivévodou Ferdinandem Tyrolským

V lednu 1557 se na březnickém zámku uskutečnila tajná svatba neteře majitelky zámku Filipíny Welserové s arcivévodou Ferdinandem Tyrolským, synem císaře Ferdinanda I. Jejich osudy se zabývá výběrový prohlídkový okruh Dvě svatby a jedna grafika.

Cyklus renesanční grafiky Kolowratská svatba od významného evropského malíře Zikmunda Elsassera z roku 1580 je vůbec poprvé v historii přeložen do českého jazyka a představen v rámci audiovizuální prezentace.

Na březnickém zámku se bude líbit zejména těm návštěvníkům, kteří se zajímají o historické zbraně.

Další zajímavosti zámku

Zbrojnice představuje ojedinělý soubor zbraní a zbroje ze 16. až 19. století. Sbírka chladných a palných zbraní, patřící k nejvýznamnějším ve středních Čechách. Jde o soubor tyčových zbraní českého původu a loveckých pušek Hanuše z Kolovrat.

Salón s loveckými trofejemi a zbraněmi připomíná nejen záliby posledního majitele Jana Palffyho, soubor předmětů z východní afriky je také cenným etnografickým a zoologickým materiálem.

Obraz Poprava 27 českých pánů

Obraz Poprava 27 českých pánů byl namalován na přání Přibíka Jeníška, člena osudného tribunálu a prokurátora. Anonymní tvůrce zachytil s popisnou přesností všechny fáze dramatických událostí z 21. června roku 1621 na Staroměstském náměstí.

Oblíbené místo na svatby

V dnešním době se zámek v Březnici hojně využívá jako místo svateb. Správci zámku zde mohou vystrojit svatby "klasické občanské", ale i církevní. Ty probíhají v zámecké kapli Neposkvrněného početí Panny Marie. Ceny svateb se pohybují od 6 500 korun.