Bytové trendy roku 2018: Vítězí zlatavá barva, exotika i ušlechtilý samet

Co je v letošním roce "in" v oblasti bydlení?
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Móda se opakuje téměř jako cyklus, a to nejen ta, kterou nosíme na sobě. Je tedy dosti možné, že vám proto budou interiérové trendy na tento rok povědomé již z minulých let. Mnohé už tu bylo a opakuje se. Retro, samet, minimalistický styl... Na své si zkrátka přijde každý. Co v poslední době tedy "letí"?

Léta minulá přála načervenalé barvě mědi, tento rok ale frčí barva zlatá. Respektive k dalšímu tradičnímu kovu, a to mosazi, která svou nažloutlou barvou připomíná  zlato. Zlatavé tóny se však nevyskytují jen na kovových částech nábytku. Leskne se i textil, výjimkou nejsou textilie se zlatými flitry.

V letošním roce se v rámci bytového designu vrací "do fóra" i mnoho retro stylů či ušlechtilý samet. 

Zlatá barva fenoménem letošního roku

Zlatá si zaslouží své chvíle slávy, proto doporučujeme ji kombinovat s neutrálními barvami i třeba přírodními materiály. Zlatá nemusí nutně znamenat luxusní „zámecký“ interiér, hodí se totiž i k běžným moderním částem nábytku. Velkým trendem jsou pro letošek i skla či plasty zbarvené do teplé zlatavé barvy.

Retro nikdy neomrzí

Retro je téměř neustále v kurzu a velký návrat slaví zejména výrazné zemité barvy populární v 70. letech. Například zelená (konkrétně olivová a avokádová) v kombinaci se žlutou, hnědou či oranžovou. Jako doplňkové barvy pak lze použít červenou nebo modrou. Pokud se řadíte mezi opravdové fanoušky retra, pořiďte si závěsy a tapety s typickými geometrickými vzory. Na vědomost se dává, že mít alespoň jeden dobový originál, klidně vlastnoručně zrestaurovaný, zkrátka patří v dnešní době ke stylovému bydlení.

V retro interiéru si můžete dovolit kouzlit s barvami i při stolování, ač vám každý kuchař řekne, že nejlépe chutná z bílého talíře. Právě bílé talíře ale z psychologického hlediska člověka nutí sníst toho mnohem více. Nemějte strach ani z odvážnějších kombinací a nezapomeňte na textilní doplňky.

Bílá a černá vás přenese do elegance

Minimalistický styl má velký coming-out, ale v poněkud lehčí, dravější a zdobnější formě. Výrazné ornamenty vás ani v bytě nemusí příliš děsit, ba naopak. "In" jsou drsnější formy bytů či domů s vnitřním obložením ze dřeva, běleným dřevem nebo třeba šedivými nátěry. Je doba rovněž blízkého kontaktu s přírodou, proto ani nejrůznější přírodní doplňky nejsou rozhodně od věci.

Dalším velkým hitem je návrat černobílých fotografií. Dobrým tipem je tabulová barva, která promění vaši stěnu v nástěnku.

Mezi trendy se vrací květinové vzory, prostředí zpestří i exotika

Barvou roku 2018 je vyhlášena "svěží" zelená, nazvaná moderním názvem greenery. Opět na scénu přichází mj. i květinové vzory, které budou v mnoha domácnostech zdobit polštáře, čalounění či ubrusy. Zelené stěny a doplňky s přírodními motivy nejsou v kurzu výjimkou.

Ani exotika se nám v Čechách nemusí vyhýbat. Palmy v květináčích, bílé stěny pokryté tapetami s motivem džungle či originální malby na zdech se mohou objevit téměř kdekoliv. Zajímavým fenoménem posledních let se staly i zavěšené rostliny s kořeny obalenými mechem.

Ušlechtilý samet dokáže věci

Říká se, že jeden jediný kousek sametu dokáže pozvednout místnost na zcela jinou úroveň. Jeho návrat do módy přichází právě v letošním roce. Hodí se na čalounění, polštáře, závěsy či v kombinaci s dalším hebkým materiálem - semišem. 

Interiér lze zjemnit rovněž i sametovým doplňkem např. v pastelových tónech. Vzhledem k tomu, že samet na sebe opravdu výrazně přitahuje pozornost, není potřeba s ním ani tolik "plýtvat".

Vousáč nebo holobrádek? Styl dřevorubec je stále v módě, ale muži s hladkou tváří ušetří. Více čtěte: ZDE.