6 tipů na okamžitou úlevu od bolesti hlavy a migrény

Migréna je u mladých žen nejvíce invalidizující diagnózou
  |   zajímavost

Bolestí hlavy nebo migrénou trpí pravidelně celá řada lidí. Její intenzita závisí na hned několika různých faktorech a může se tak den ode dne lišit. Naštěstí ale existují jednoduché tipy na to, jak bolest hlavy či migrénu okamžitě zmírnit.

Existuje hned několik způsobů, jak si okamžitě ulevit od různých typů bolesti hlavy. Některé s léty prověřených triků vám dokonce pomohou i se zmírněním projevů migrény.

Migréna – silná pulzující bolest, nevolnost, bolest trvající 4 hodiny až 3 dny, citlivost na světlo a pachy

Tenzní bolest hlavy – středně silná bolest hlavy bez pocitu pulzování, bolest na obou stranách hlavy, zabírají na ni běžně dostupné léky na bolest, zhoršuje se při chůzi do schodů a dalších rutinních činnostech

Sinusová bolest hlavy – pachuť v puse, horečka, otoky obličeje, bolest se zhoršuje s rychlými pohyby hlavou, bolest čela a lícních kostí, pocit ucpaných uší, hlen

Studený obklad

Pokud trpíte migrénou, budete k úlevě od bolesti potřebovat jen led nebo mraženou zeleninu či jiné mražené potraviny a ručník.

Stačí jen mražená jídla nebo kostky ledu do ručníku zabalit tak, aby z něj nic nevyčnívalo a nepoškodili jste si tak přímým kontaktem s mraženou potravinou či ledem pokožku, a přiložit. Následně si obklad lehce přitlačte k hlavě a přidržujte ho na místě po dobu 15 minut a poté si dejte na 15 minut pauzu.

Teplý obklad

Na tenzní bolest hlavy je ale na rozdíl od migrény nutné použít teplý obklad místo toho studeného. Ideální je si na temeno hlavy nebo na krk umístit hřejivou láhev.

V případě, že trpíte sinusovou bolestí hlavy, si přidržujte teplý obklad nebo hřejivou láhev na místě, kde vás hlava bolí, s okamžitou úlevou od bolesti vám v tomto případě pomůže ale i teplá lázeň.

Zbavte se externího tlaku

Bolest hlavy může způsobit i externí tlak na hlavu či na pokožku hlavy. Může se jednat o příliš stažený culík, těsný klobouk, brýle na plavání a další. Při vzniku bolesti hlavy je proto nutné tyto možné příčiny bolesti okamžitě odstanit.

Ztlumte světlo

Bolest hlavy či migrénu ale může způsobit mimo jiné i vystavení se velmi ostrému či blikajícímu světlu. Ideální je si tedy při vzniku těchto nepříjemných stavů zatáhnout žaluzie a zhasnout. Pokud jste ale na silné světlo citliví, můžete tyto tipy použít i jako prevenci zvniku bolesti hlavy či migrény.

Při pobytu venku v letních měsících nezapomeňte nosit sluneční brýle. Pomoci vám mohou také antireflexní obrazovky u počítače a dalších přístrojů a žárovky, které produkují méně ostré světlo.

Hydratace

Jedním z těch nejdůležitějších tipů na úlevu od bolesti hlavy je dostatečný příjem tekutin. Dehydratace je totiž jednou z nejčastějších příčin bolesti hlavy.

Káva

Bolest hlavy může lehce zmírnit, i pokud si dáte kávu nebo čaj s obsahem kofeinu. Ideální je si jeden z těchto nápojů dát hned poté, co se u vás bolest hlavy objeví, tak funguje nejlépe.

Rozhodně to ale s kofeinem nepřehánějte, přílišná konzumace kofeinu by bolest hlavy mohla naopak způsobit.

Zdroj: WebMD, Cleveland Clinic

KAM DÁL: 10 tipů, jak šetřit s vodou: Zvládne to každý.

Klíčová slova: