Bolí vás záda? Existuje jednoduchý způsob, jak si od této bolesti ulevit

Od bolesti zad si lze ulevit pravidelným protahováním
 

Pokud pociťujete bolest v zádech, zejména v oblasti kříže, nezoufejte. Bolest zad, ať už je jakéhokoliv původu, lze totiž ve většině případů zmírnit těmito jednoduchými cviky, které vám zaberou jen několik málo minut.

Bolesti zad v oblasti kříže trápí velké množství lidí, není ale tak jednoduché se jich zbavit, protože příčiny jejich vzniku mohou být různé. Může se jednat o jeden z příznaků vážné nemoci, ale také i pouze jen o důsledek špatného držení těla nebo sedavého životního stylu.

Naštěstí ale existuje aktivita, která by vám měla od bolesti zad ulevit, ať už jsou její příznaky jakékoliv. Jedná se o obyčejné protahovaní. Klíčem k úspěchu je v tomto případě zejména trpělivost a konzistence. Doporučuje se lehce a s citem protahovat oblast kříže nejméně dvakrát denně.

S touto metodou se to ale rozhodně nesmí přehánět. Pokud vás protahování bolí, zmírněte. V případě, že se vám zdá, že vás záda bolí ještě více, dejte si od protahování na jeden den pauzu.

Při provádění jednotlivých cviků je potřeba zhluboka dýchat, to vám totiž prozradí, jestli to s pozicí náhodou nepřeháníte. Během každého protažení byste měli cítit, že se můžete zhluboka nadechnout bez větších problémů.

Pozice dítěte

Jedná se o jeden z nejjednodušších, ale zároveň nejlepších způsobů, jak si ulevit od bolesti v kříži.

Nejdříve se položte na všechny čtyři na karimatku. Poté lehce dosedněte na paty a ruce nechte natažené do dálky. Takto můžete vydržet dokonce i několik minut, to už je na vás. Tuto pozici můžete dokola opakovat mezi jednotlivými cviky.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marie (@mahiogi)

Twist

Jedním dalších cviků, kterým si krásně protáhnete dolní polovinu zad, je protočení páteře v sedě.

Nejprve si sedněte na zem a natáhněte nohy dopředu. Poté pokrčte jedno koleno, zapřete o něj nataženou opačnou paží. Nyní už se stačí jen s pomocí dané paže otočit trupem na opačnou stranu, než na jaké je ruka, o kterou se opíráte. Tento cvik je také potřeba provádět s citem, abyste si místo zlepšení spíše nepřihoršili.

Kočičí hřbet

Posledním příkladem skvělého způsobu protažení celých zad je kočičí hřbet. Nejdříve se postavte na zem na všechy čtyři a poté se snažte váš trup prohnout co nejvíce dolů a hned vzápětí zase co nejvíce vyhrbit.

Cvik ale nikdy neprovádějte pomocí rychlých trhavých pohybů, ale spíše pomalu a snažte se během něj, stejně jako i u dalších pozic, soustředit na váš dech.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Vitamín D: Jeho nedostatek může způsobit závažné zdravotní problémy. Symptomy lze lehce rozpoznat.