Cestovky pod tlakem a na hraně existence. Prochází situací, kterou nikdo nepamatuje

Dovolená bude letos jenom v Česku
 

Vyhlášení nouzového stavu v České republice kvůli pandemii koronaviru zasáhlo tisíce podnikatelů. Jedno odvětví se však zcela zastavilo a není vůbec jisté, kdy se znovu rozeběhne. Řeč je cestovních kancelářích, které něco podobného nezažily. 

Lidé, co si zaplatili zájezdy, panicky volají na call centrum všech cestovních kanceláří. Chtějí znát odpovědi, na které však nikdo nemá odpovědi. Podle mluvčí cestovní kanceláře Čedok Evy Němečkové bylo za poslední týdny evidováno více hovorů než za celý rok plného provozu. Lidé stornují své zájezdy a cestovní kanceláře vrací peníze v plné výši. 

V minulých týdnech šlo hlavně o zájezdy spojené s lyžováním, jak to však bude v budoucnu a jaké jsou perspektivy cestovních kanceláří v době, kdy jsou uzavřené hranice a vyhlášený nouzový stav? 

Prázdniny doma

Jarní dovolené se zcela pochopitelně stornovaly jako první. Mluvčí cestovní kanceláře Nev Dama Jan Bezděk situaci pro iRozhlas popsal takto: „V tuhle chvíli musíme odstoupit od smlouvy, protože nejsme schopni ty služby splnit, a těmto klientům tedy budeme vracet peníze, stejně jako budeme vracet část peněz klientům, kteří se museli ze svého zájezdu třeba z Itálie vrátit po jednom nebo dvou dnech,“ na doplňující dotaz redakce čtidoma jsme nedostali odpovědi. 

Zdá se, že cestovní kanceláře zažívají opravdu horké časy. E-mailová a telefonická konverzace je kvůli enormnímu zájmu klientů skoro nemožná. Cestovní kanceláře však neřešily pouze rušení objednaných zájezdů, ale ještě dva týdny zpátky musely zajistit návrat svých klientů zpět do České republiky. 

Kromě řešení aktuální a velmi složité situace je však to nejtěžší pravděpodobně stále čeká. Zatím totiž není vůbec jasné, jak se bude situace ve světě vyvíjet. Rušení dovolených ze strany klientů se týká také letní sezony. Podle několika vyjádření náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly můžeme letos očekávat léto na území České republiky. 

Mluvčí všech velkých cestovních kanceláří se shoduje na tom, že největší strach a nápor na call centra zažili po prohlášení Romana Prymuly o tom, že cestování do zahraničí bude možná trvat klidně dva roky. 

Zatím nikdo neví

Situace je samozřejmě stále velmi nepřehledná. Kromě toho, že se cestovní kanceláře jako Fischer, Exim Tours, Firo Tours a mnohé další snaží co nejrychleji dostávat své klienty ze zahraničí, navrací peníze za stornované zájezdy, nemají moc informací, se kterými by se dalo pracovat. 

Člen představenstva Asociace cestovních kanceláří Petr Kostka popisuje, že podobná situace pro ně nemá oporu v zákonu. Cestovní kanceláře navíc na případ jako pandemie nejsou pojištěné. Pro mnohé cestovní kanceláře tak může nastalá situace znamenat úplný zánik. Záleží, jak dlouho bude nouzový stav a uzavřené hranice trvat. 

Jediné, co mohou cestovní kanceláře v současné nejistotě nabídnout, je odložení termínu zájezdu. Jiné řešení totiž v ruce jednoduše nemají. Zcela pochopitelně k tomuto kroku moc klientů v současné situaci neinklinuje. 

KAM DÁL: Tajné hospody a undergroundové umění. Lidé si v nouzovém stavu zaručeně vymyslí, jak obejít zákon.