Doktor Otevřel: Koronavirové děti do roka zajistí baby boom

Řadě dětí přibude bratříček nebo sestřička
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Statisíce rodin a párů opět zůstaly kvůli koronaviru zavřeny ve svých bytech a domech. Sociální život a venkovní aktivity jim spadly téměř na nulu a veškerý volný čas tak tráví po boku svého partnera. Podle specialistů na reprodukci si řada z nich oživí nucený pobyt doma sexem a za 10 až 12 měsíců tak lze očekávat narození „koronavirových dětí“. 

Tato doba nabízí lidem mnoho příležitostí k rozptýlení, a to i v domácím prostředí. Mohou sledovat filmy, mají k dispozici internet, a tedy sociální sítě a další zábavu. „K tomu, aby se věnovali sami sobě, se dostanou spíše, až je omrzí jiné možnosti. Nečekám tedy boom za 9 měsíců, ale spíše za 11 až 12,“ říká MUDr. Pavel Otevřel z reprodukční kliniky Reprofit.

Tuto situaci podle něj nelze srovnávat s ničím z minulosti (kromě první vlny covid-19), kdy se rodilo více dětí, především pro snadný dosah současných lákadel i v domácí izolaci. „Není to tak, že se v sedm hodin večer zhasne a zábava končí,“ vysvětluje lékař.

Méně dětí ze zkumavky

Podle MUDr. Štěpána Machače, Ph.D., specialisty na umělé oplodnění z olomoucké kliniky IVF Clinic, se v České republice kvůli omezení provozu v souvislosti s pandemií koronaviru narodí přibližně o šest set dětí ze zkumavky méně, než je obvyklé v "normálních letech".

Tento propad by ale mohly nahradit právě děti zplozené za "dlouhých podzimních večerů" v dobách izolace. „Jsem přesvědčen, že lidský pud zvítězí nad jinou zábavou a za pár měsíců se dočkáme dětí narozených za časů koronaviru,“ říká MUDr. Machač.

Ze zahraničí je to horší

Oba specialisté se shodují na tom, že neplodné páry z Česka, které musely nyní od zahájení procesu umělého oplodnění upustit, se na kliniky po skončení pandemické vlny vrátí. „Touha po dítěti je silná a ani za několik měsíců nucené přestávky se nevytratí,“ komentuje MUDr. Machač.

Horší je situace s těmi, kteří za českými specialisty na reprodukční medicínu přilétají ze zahraničí. Napřed byly uzavřené hranice a ani nyní se k nám nikdo příliš nežene, což je logické. Řada zahraničních klientů se bude podle lékařů hodně rozmýšlet, zda za umělým oplodněním pocestuje do jiné země. „Obavy z komplikací a nákazy budou s největší pravděpodobností přetrvávat mnohem déle,“ dodává doktor Otevřel. 

KAM DÁL: Imunitu můžeme posílit i propolisem. Včely nám nabízejí lék i snadnou prevenci.

Klíčová slova: