Grilování je zpět: Jednoduchá pravidla z vás udělají mistra. A jako bonus recept šéfkuchaře na nejlepší hamburger

Klobásy musí obsahovat minimálně 80 % masa, jinak si koledujeme o průšvih
  |   zajímavost

Konečně jsou tady teplé dny a my můžeme naplno využívat zahrady, terasy nebo alespoň balkóny. K čemu? Nejen k práci, ale také k opočinku a oblíbenému grilování. Právě k úspěchu přípravy výborných pochoutek na grilu máme několik jednoduchých, ale zásadních triků, s nimiž se rázem stanete králem dne. A navíc také překvapivý recept na hamburger, kterému se jen těžko věří… 

Také si myslíte, že je grilování jen pro někoho a vy nemáte šanci uspět? Pak jste to možná ještě ani nezkusili a to je opravdu veliká škoda. Stačí totiž dodržet pár jednoduchých pravidel a smůla nemá šanci. 

Příprava je základ

Jedním z hlavních problémů, který může pokazit grilování, je spěch, lépe řečeno nedostatečná příprava. Pokud grilujete na uhlí, pak je nutné je podpálit minimálně půl hodiny před plánovanou přípravou jídla. Mají-li tedy přijít na návštěvu hosté, rozhodně bude lepší, když najdou už rozžhavené uhlíky než hostitele, který se se zapalovačem v ruce snaží vzbudit první plamínky. Správnou a rovnoměrnou teplotu totiž získáte až poté, kdy budou uhlíky dostatečně rozžhavené. Teprve v tu chvíli bude připravované maso grilovat tak, jak má - a úspěch vás nemine. 

Nestyďte se za teploměr

Dobrým pomocníkem hlavně pro začínající mistry grilu je speciální teploměr. Není drahý, koupíme jej běžně v obchodech s kuchyňským vybavením a zapíchnutím do masa se pak můžeme ujistit, jestli je správně propečené i uvnitř. Dokud neukáže alespoň 65 °C, je na bezpečné servírování ještě čas. Nechcete přece svým hostům přivodit zažívací problémy… Na druhou stranu vysušený hamburger také nikoho neoslní, takže správná teplota uvnitř masa zajistí dokonalou chuť. Klobásky ze syrového masa je proto dobré před grilováním povařit, abychom zajistili, že budou nejen opečené, ale také dokonalé uvnitř, a nemuseli je "trápit" na grilu tak dlouho.

Jak na ten nejlepší hamburger: Možná vás překvapí pravidlo mistrů. Maso se nekoření dovnitř, ale jen na povrchu. Hamburgerový tvar tedy vytvoříme jen z čistého mletého hovězího masa, které důkladně "uplácáme" do kompaktní hmoty, a až potom jej na povrchu posolíme, opepříme a můžeme použít i další koření podle vlastní chuti. Je to až příliš jednoduché? Vyzkoušejte to a uvidíte sami, že i jednoduché věci mohou být vynikající.

Všechno po ruce - náčiní i hosty

Může se to zdát jako zbytečná rada, ale věřte, že mnoho lidí zapomíná na pořádnou přípravu náčiní. Je samozřejmé, že si nachystáme maso, klobásy nebo i zeleninu na grilování, ale musíme pamatovat na to, že jakmile maso položíme na gril, hrajeme o čas. Kdo si teprve potom začne vzpomínat, kam vloni uložil grilovací náčiní nebo bude odbíhat pro talíře a příbory, zadělává si na velké problémy. Někdy stačí pár vteřin a plameny se postarají o zničení celého díla. Takže důležitou součástí grilování je neustálý dohled nad připravovaným jídlem. Proto je také dobré postavit gril do blízkosti místa, kde chcete usadit hosty. Jinak by vás mohla jejich společnost lákat k odbíhání od grilu. 

Když grilovat, tak všechno

Možná to děláte docela samozřejmě a pak jste v grilování už pokročilejšími žáky, ale mnozí zapomínají na důležitou drobnost. Pokud budeme připravovat hamburgery, nikdy bychom neměli zapomenout na chvíli na gril položit také bulku, do které budeme maso dávat. Opečená vždy bude chutnat mnohem lépe a dodá celému jídlu další rozměr. Stejně jako tato “drobnost” je důležitá dokonalá příloha. Ideální může být třeba zeleninový salát, na který bychom neměli zapomenout. 

Ať už se rozhodnete grilovat žebírka, kotlety, kuřecí maso nebo třeba klobásky, první opravdu teplé jarní dny k tomu budou ideální. A pokud se navíc dokonale připravíte, nemusíte mít o úspěch akce vůbec žádné obavy. Rodina i přátelé budou na vaše kulinářské umění ještě dlouho vzpomínat. 

Zdroj: goodhousekeeping, wikipedie

KAM DÁL: Zbabělá smrt největšího nacistického kolaboranta. Emanuel Moravec nechtěl skončit v rukou rozběsněného davu.

 

 

Klíčová slova: