Ideální výlet během babího léta. Poděbrady nejsou jenom lázně a slavný rodák

Socha Jiřího z Poděbrad na náměstí
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Poděbrady jsou město, které bychom našli již v období mladého paleolitu. Přemysl Otakar II. zde měl na místě dnešního zámku hrad a jméno Jiřího z Poděbrad zná úplně každý. Památkově chráněná zóna a lázeňská čtvrť však nejsou jediným lákadlem tohoto krásného města.

Když se řekne Poděbrady, tak se pravděpodobně každému vybaví lázně nebo panovník Jiří z Poděbrad. Seznam zajímavostí a památek je však o hodně delší. Pokud hledáte místo, kam vyrazit během krásného babího léta, tak město Poděbrady vám bude dobrým společníkem.

Univerzita?

Dnešní dominanta Poděbrad vznikala postupně, jako přestavba hradu, který si zde nechal vystavět Přemysl Otakar II. Výsledná stavba si prošla několika fázemi. Původně byl stavěn jako vodní hrad, následně se jednalo o středověkou pevnost, renesanční sídlo králů, až po pozdně barokní stavbu. Její smysl zásadně změnil Josef II., kterému místo sloužilo pouze k vojenským účelům. Dnes stavba na břehu Labe slouží jako učebna, studovna a knihovna Univerzity Karlovy.

Zámek s pramenem

K dominantě Poděbrad se váže také historie městských lázní. Hrabě Bullov na zámku s pomocí proutku našel vodní pramen. Díky tomuto úspešnému nálezu přímo na nádvoří se tak zasloužil o vznik poděbradských lázní. Tento “zázrak” se stal v roce 1905.

Od této chvíle se mohlo město nově rozvíjet. Toho se ujmul architekt a urbanista František Janda. V prvním desetiletí se tak postaral o všechny významné lázeňské stavby převážně v secesním stylu. Později ve dvacátých letech navrhl celý urbanistický plán města. Poděbrady se díky lázním staly velmi lákavou destinací a od začátku dvacátého století se počet obyvatel zdvojnásobil.

Jiří z Poděbrad

Když se vydáte po poděbradských promenádách, nesmíte si nechat ujít náměstí, kde trůní známá historická postava Jiřího z Poděbrad od sochaře Bohuslava Schnircha, která patří k vrcholům české monumentální plastiky 19. století. Na stejném místě také najdete Mariánský sloup, který zde upozorňuje na morové rány už od roku 1765. Parkem z náměstí se dostanete až k nádraží, které je skvostem funkcionalistické architektury.

V lázeňském parku nesmíte opomenout květinové hodiny, kterým nedaleko odbíjí čas trpaslík. V blízkosti parku si můžete povšimnout několika skvostných domů, navržené architektem Josefem Fantou. Toulky za architekturou nekončí, protože přes několik funkcionalistických prvků je nutné zaregistrovat také hydroelektrárnu se zdymadlem, kterou navrhl Antonín Engel. Stavba je od roku 2017 národní kulturní památkou.

Český Grand Canyon a židovský hřbitov? Ideální výlet jen kousek za Prahou. Více čtěte zde.

 

Klíčová slova: