Jak jednoduše vyčistit zašlé zapékací misky. Rychle a levně

S odstraněním odolných skvrn na zapékacích miskách vám pomůže mimo jiné i ocet a jedlá soda
  |   zajímavost

Misky na pečení jsou ve většině domácností naprosto nepostradatelné. V některých kuchyních se dokonce používají denně. Může tak na nich být velmi rychle vidět opotřebení. Olej, mastnota a potraviny se mohou na misky snadno přilepit a zanechat po sobě odolné skvrny.

Někteří z nás se snaží zdlouhavému a náročnému ručnímu odstranění skvrn vyhnout tím, že misky umyjí několikrát za sebou v myčce. To ale bohužel ve většině případů nepomůže. Skvrny ale i přesto nemusíte pracně seškrabávat, pomůže vám s tím totiž mimo jiné i obyčejná jedlá soda a peroxid vodíku.

Odstraňte skvrny s peroxidem vodíku

K odstranění odolných zapečených skvrn budete potřebovat něco silnějšího než jen obyčejný jar. Smíchejte jedlou sodu a peroxid vodíku v poměru 1:2 a rozetřete tuto směs přímo na skvrny. Nezapomeňte k tomu použít rukavice na úklid. Poté už jen stačí ji nechat působit po dobu zhruba dvou hodin. Směs peroxidu vodíku a jedlé sody skvrny uvolní od povrchu zapékací misky a můžete je pak jednoduše očistit vlhkou houbičkou.

Ocet vás skvrn lehce zbaví

Pokud doma nemáte peroxid vodíku, můžete ho nahradit obyčejným octem. Ocet je ale nutné s jedlou sodou smíchat v úplně jiném poměru. Pokud chcete místo peroxidu vodíku použít ocet, stačí jen do prázdného zašpuntovaného dřezu nasypat zhruba půl hrnku jedlé sody a k ní přilít půl hrnku octa, dále dřez naplňte horkou vodou zhruba do 3/4.

Nakonec můžete do napuštěného dřezu vložit znečištěné pečicí misky a nechat směs působit po dobu zhruba 40 minut.

Po uplynutí daného času stačí jen skvrny lehce odstranit pomocí houbičky nebo kartáčku na nádobí.

Prevence zašlých skvrn na nádobí

Ideální ale je místo náročného hloubkového čištění odolných zašlých skvrn na pečicích miskách i na ostatním nádobí předcházet.

Nejdůležitějším pravidlem je jednat co nejrychleji, nejlepší čas na očištění skvrn způsobených pečením je, když je nádobí, které jste vyndali z trouby, ještě teplé. V momentě, kdy nádobí vychladne a skvrny na něm zaschnou, je totiž jejich odstranění z misek mnohem složitější.

Dalším spolehlivým způsobem, jak zabránit tomu, aby se jídlo, oleje a další nečistoty přichytily na nádobí, je pořádně ho před pečením potřít máslem nebo používat pečicí papír.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Octomilky: Jak se jich jednoduše a levně zbavit.