Jak vyčistit bílé tenisky: Pomůže něco, co má doma každý z nás

S vyčištěním bílých tenisek vám pomůže obyčejná pasta na zuby
  |   zajímavost

Bílé tenisky jsou i přesto, že špínu téměř přitahují, velmi oblíbené. Problém ale nastává v momentě, kdy se z nich snažíme vyčistit skvrny od bláta nebo jiných nečistot. Naštěstí to ale není nemožné, pomůže nám něco, co má v koupelně každý.

Boty bílé barvy jsou velmi oblíbenou volbou. Hodí se ke všemu a nepůsobí tak smutně jako jejich černé protějšky. Řada lidí se jim ale vyhýbá kvůli jejich údržbě. Bílá barva je zkrátka magnetem i na ty nejmenší nečistoty, které jsou pak na teniskách vidět na první pohled. Rozhodně proto není od věci vědět, jak se skvrnami na bílých teniskách jednoduše zatočit.

Rozhodně se nedoporučuje je házet do pračky a prát je na vysoké teploty, abyste se skvrn rychle zbavili. Některé páry bílé sportovní obuvi by se vám tímto způsobem čištění mohly poničit. Často totiž při vyšších teplotách dochází k odlepení jejich podrážky.

Pokud tedy chcete tenisky vyprat v pračce, nastavte teplotu praní na naprosté minimum. Ideální ale je zcela se vyhnout jejich praní v pračce. Vzhledem k tomu, že tenisky od bláta musíme prát samostatně a rozhodně ne spolu s dávkou špinavého prádla, jde o poměrně drahý způsob jejich čištění. Spotřebujeme tak totiž energii a vodu, se kterou bychom jinak vyprali celý sušák špinavého prádla.

Se skvrnami od bláta pomůže pasta na zuby

Naštěstí existuje ještě jeden způsob, jak se skvrn na bílých teniskách spolehlivě zbavit. Pomůže vám k tomu obyčejná pasta na zuby. Pokud používáte dražší pastu na zuby, je ideální si na čištění bot koupit nějaký levnější druh tohoto běžného hygienického přípravku. Dejte pozor na to, aby neobsahovala barevné proužky.

Potřebujete:

  • bílou pastu na zuby
  • starý kartáček
  • vlhký hadřík
  • prášek na praní

Postup:

  1. Nejdříve z tenisek vytáhněte tkaničky a umístěte je do zašpuntovaného umyvadla, posypte je práškem na praní a umyvadlo naplňte horkou vodou tak, aby byla celá délka tkaniček ponořená. Nechte prášek na praní působit zhruba půl hodiny. Poté je stačí jen opláchnout a osušit.
  2. Dále z tenisek odstraňte veškeré zaschlé bláto, kamínky a další nečistoty, které lze buď odloupnout, vyklepat nebo oprášit starým kartáčkem na zuby z povrchu tenisek.
  3. Poté do malé mističky vymáčkněte malé množství pasty na zuby, opláchněte starý kartáček na zuby a můžete začít.
  4. Na kartáček naberte malé množství pasty a snažte se s ním odstranit nečistoty z bot pomocí krouživých pohybů. Pokud vaše tenisky nejsou čistě bílé, snažte se pastou vyhnout jejich barevným částem, mohla by je totiž lehce odbarvit. Čas od času znovu namočte kartáček ve vodě, abyste mohli pastu do povrchu tenisek lépe zapracovat.
  5. Nakonec stačí jen nechat pastu na botách 10 minut působit, poté ji setřít vlhkým hadříkem a máte hotovo.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Pavouci: Jak se jich zbavit téměř okamžitě pomocí aromalampy nebo difuzéru.