Jak se jednoduše zbavit chutě na čokoládu

Chuť na čokoládu může znamenat mimo jiné i to, že trpíte nedostatkem hořčíku
  |   zajímavost

Chuť na čokoládu není vůbec nic neobvyklého, naopak, je jednou z těch nejběžnějších. Čas od času se naše tělo o tuhle sladkou pochoutku zkrátka přihlásí, ale proč? Problém nastává v případě, kdy naše tělo vyžaduje tuto sladkost plnou kakaa příliš často. Naštěstí se jí ale můžete lehce zbavit.

Tím nejčastějším důvodem, proč máte často chuť na čokoládu, je ten, že jste na její pojídání zkrátka navyklí. Kakao, které je jednou z klíčových ingrediencí obsažených v této sladké pochoutce, má hořkou chuť. Výrobci čokolád tak do nich přidávají poměrně velké množství cukru. V jedné tabulce čokolády bývá ve většině případů více než 20 g cukru.

Je tak možné, že máte chuť na čokoládu zkrátka jen proto, že jste si na této sladkosti utvořili závislost. Studie poukazují na to, že velká část průmyslově zpracovaných potravin, které mohou být návykové, obsahuje vysoké množství cukru.

V tomto případě se chutě na čokoládu zbavíte jen tak, že budete její množství postupně omezovat. Ideální je například vyměnit mléčnou čokoládu za hořkou, která obsahuje menší množství cukru.

Máte hlad?

Někdy ale vaše tělo vyžaduje čokoládu jen proto, že máte hlad.

V případě, že tělo potřebuje okamžitou dávku energie, dostanete s největší pravděpodobností chuť na něco sladkého. Problémem je, že nám tyto potraviny sice dodají rychlou dávku energie, ale nezasytí nás na moc dlouho.

Ideální je proto se v našem jídelníčku zaměřit na potraviny s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny, které nám pomohou si pocit sytosti udržet dlouhé hodiny.

Trpíte nedostatkem hořčíku?

Chuť na čokoládu ale může způsobit mimo jiné také nedostatek hořčíku v našem organismu. Výzkumy dokazují, že čokoláda obsahuje vysoké množství hořčíku.

V tomto případě je tak mnohem lepší zaměřit se na zdravější varianty potravin s vysokým obsahem tohoto minerálu, jako jsou mandle, černé fazole a celozrnné potraviny.

Jak poznat, jestli trpíte nedostatkem hořčíku, najdete zde.

Potřebujete dávku kofeinu?

Chuť na čokoládu můžeme dostat i v případě, kdy naše tělo vyžaduje dávku kofeinu, aby zůstal v pozoru. Kofein stimuluje náš centrální nervový systém a pomáhám nám tak zůstat ve stavu bdělosti.

Studie dokazují, že některé čokolády mohou obsahovat až 30 mg kofeinu.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Jak si zesvětlit vlasy podomácku: Jde to a navíc ušetříte.

Klíčová slova: