Jak se rychle zbavit ucpaného nosu?

S ucpaným nosem vám může pomoci i pouhá horká sprcha
  |   zajímavost

Ucpaný nos sice není něco, čeho bychom se museli bát, ale zkrátka to není nic příjemného. Většinou se ho chceme zbavit co nejrychleji. Naštěstí existuje hned několik tipů a triků, které vám s ucpaným nosem pomohou.

Ve většině případů ucpaný nos doprovází nějaké běžné onemocnění, jako je třeba nachlazení.

Je způsobeno nějakou formou zánětu uvniř nosu, který se projevuje otokem nosních sliznic, bolestí a ucpáním nosu.

Tento problém většinou zmizí sám v momentě, kdy se vyléčíme z nemoci, která tento nepříjemný symptom způsobila. Je tu ale i další možnost, a to pokusit se celý proces urychlit pomocí domácích tipů a triků.

Dekongestanty

Tyto látky jsou k dostání i bez lékařského předpisu. Můžete je najít jak v nosních sprejích, tak i v sirupech a dalších formách.

Pomáhají se zbavit otoku cév uvnitř nosu, což vede k jeho postupnému uvolnění. Při koupi těchto produktů byste měli hledat ty, které obsahují následující účinné látky: pseudofedrin a fenylefrin.

Napařování

Existují ale i přírodní cesty, jak se lehce zbavit ucpaného nosu.

Jednou z nich je i pouhé napařování nad hrncem horkého čaje. Pokud se vám ale nechce připravovat si horký čaj do hrnce, tak dokonce i stačí, pokud si dáte dlouhou horkou sprchu.

Polévka

Jednou z metod, jak ucpaný nos uvolnit, je také konzumace horkých vývarů a čajů. Pomohou vám ucpaný nos pozvolně uvolnit a taky zrychlují proces léčby nachlazení. Horkou polévkou a čajem zkrátka nic nezkazíte.

Nejlépe na tento problém funguje mátový čaj. Máta totiž patří mezi přírodní dekongestanty.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jak přestat s kouřením: Experti prozradili ty nejúčinnější způsoby.

Klíčová slova: