Jak vyčistit kuchyň jednoduše a levně? Vyrobte si domácí čistič

Vyrobte si domácí čistič s pomocí octa a esenciálních olejů
  |   zajímavost

Úklid kuchyně bývá jedním z těch nejnáročnějších a dokonce se může i pořádně prodražit. Zbytky jídla a oleje na kuchyňské lince ale můžete vyčistit i pomocí několika levných ingrediencí, které už nejspíše máte doma.

Výrobou domácího čističe nejen ušetříte, ale také se vyhnete použití celé řady potenciálně nebezpečných chemikálií. Tímto způsobem budete totiž přesně vědět, jaké ingredience k úklidu vaší kuchyně používáte.

Jednou z hlavních složek domácího kuchyňského čističe je obyčejný ocet. Tato ingredience ve vašem čisticím přípravku zkrátka nesmí chybět. Obsahuje totiž kyselinu octovou, která má antimikrobiální vlastnosti, zajistí tak, že se na vaší kuchyňské lince nebudou hromadit bakterie. Ideální je ocet zředit s vodou v poměru 1:1.

Další skvělou složkou, kterou bychom měli do domácího čističe přidat, jsou esenciální oleje. Tea tree a grapefruitový esenciální olej mají antibakteriální a antiseptické vlastnosti, navíc čističi propůjčí skvělou vůni, pomohou tak zároveň zamaskovat štiplavý pach octa.

Jak vyrobit domácí kuchyňský čistič?

Stačí si jen k ruce připravit všechny zmíněné ingredience a láhev se sprejovým uzávěrem.

Potřebujete:

  • 250 ml octa
  • 250 ml vody
  • 3 kapky tea tree esenciálního oleje
  • 3 kapky grapefruitového esenciálního oleje

Postup:

  1. Směs můžete smíchat přímo v láhvi se sprejovým uzávěrem. Stačí do láhve nejdříve pomocí trychtýře nalít ocet, vodu a poté do hrdla láhve přodat esenciální oleje.
  2. Nakonec nesmíme zapomenout směs v láhvi před použitím pořádně promíchat. Stačí jen láhev uzavřít a pořádně s ní zatřást.

S čističem musíte zatřást před každým použitím, esenciální oleje totiž budou v opačném případě sedět na hladině směsi a na vaši kuchyňskou linku se tak nikdy nedostanou.

K výrobě domácího čističe dokonce ani nemusíte kupovat novou láhev se sprejovým uzávěrem. Stačí jen pořádně vyčistit nádobu se sprejovým uzávěrem od čisticího prostředku, který jste spotřebovali.

Nezapomeňte ale z jeho povrchu odlepit plastový obal nebo na láhev nalepit popisný štítek, abyste nezapomněli, že jde o domácí octový čistič.

Zdroj: The Kitchn

KAM DÁL: Jak předejít bolestivému syndromu karpálního tunelu.