Jak zamezit nepříjemnému pachu potu: Pomůže jednoduchá změna jídelníčku

Se zmírněním pachu spojeného s pocením vám pomůže mimo jiné i vynechání smažených a aromatických jídel
  |   zajímavost

V létě nás nepříjemný odér potu trápí nejvíce. Dokonce i v horkých letních dnech lze ale tomuto odpudivému pachu alespoň do určité míry zamezit. Může vám pomoci dokonce i vyhýbat se určitým typům jídel.

Odpuzující odér způsobuje pot ve spojení s bakteriemi, které žijí na povrchu naší kůže. Pocení je ale přirozeným způsobem termoregulace, bez tohoto běžného jevu by se naše tělo zcela jistě přehřálo. Zcela se zbavit pocení tedy bohužel nejde, lze ale zmírnit jeho pach.

Samotný pot, který naše tělo produkuje zejména v podpaží, nemá žádnou vůni, ani nepáchne. Problém ale nastává v momentě, kdy se smísí s bakteriemi. Zpocená kůže je totiž pro bakterie, které na ní žijí, naprosto ideálním prostředím k životu a začínají se velmi rychle množit.

Pokud tedy cítíte pach potu, nejde o pot samotný, ale o bakteriální rozklad keratinového proteinu na povrchu naší kůže.

Ne všechen pot na kůži má ale stejně silný odér. Existují totiž určité faktory, které tento nepříjemný pach zhoršují. S řadou z nich bohužel nejde nic dělat, jsou mezi nimi ale i takové, které můžeme lehce změnit.

Mezi faktory, které pach potu zintenzivňují, patří mimo jiné i hormonální změny, vysoké teploty, některé chronické nemoci jako např. cukrovka a určité druhy léků, mezi které patří i antidepresanty. Tento seznam zahrnuje ale i nadváhu a některé druhy jídel.

Změna jídelníčku

S odpudivým pachem v letních měsících vám tedy mimo jiné může pomoci i udržování si zdravé tělesné hmotnosti a také jednoduchá změna jídelníčku.

Mezi jídla, která tento problém zhoršují, patři smažené pokrmy, oleje a také velmi aromatické ingredience, mezi které patří mimo jiné i česnek, kari, cibule a další. Aroma z těchto potravin může totiž v některých případech prosakovat skrze naše póry.

Zdroj: WebMD

KAM DÁL: Odpůrkyně cvičení prozradila, jak lehce shodila přebytečná kila.

Klíčová slova: