Jak žít déle: Dokonce i zdravého jídla je někdy moc

Potraviny bohaté na zdravé tuky, jako jsou avokádo, vejce, ořechy, ryby, dodávají tělu potřebné vitaminy a minerály a udržují nás v dobré fyzické i psychické kondici
  |   zajímavost

Všichni víme, že některé potraviny nám po jejich zařazení do našeho jídelníčku mohou přidat několik let navíc. To ale není to jediné, na co si dát pozor. Podle expertů musí splnit ještě další kritéria.

Již dlouho víme, že menší příjem kalorií může prodloužit život určitých druhů zvířat, patří mezi ně mimo jiné i myši, červi a mouchy.

Dosud ale nebylo dostatek dat na to, abychom mohli s jistotou říci, že to samé by mělo platit i u člověka.

Vědci z Yale univerzity ale potvrdili, že dokonce i u lidí můžeme pozorovat velké zdravotní benefity poté, co snížíme náš denní příjem kalorií.

Část lidí, kteří se této studie účastnili, snížili svůj denní příjem kalorií o 14 %, ostatní udržovali svůj běžný denní příjem kalorií.

Výzkumníci poté porovnávali data získaná od těchto dvou skupin a zkoumali, jestli snížení kalorií přineslo zkoumané skupině, která svůj kalorický příjem snížila o 14 %, nějaké zdravotní benefity.

Výsledky studie potvrdily, že u participantů s nižším kalorickým příjmem nastaly v důsledku snížení energetického příjmu pozitivní zdravotní změny.

Jednou z nich byla i zvýšená produkce buňek, které jsou důležité pro silnou imunitní reakci. Produkuje ji brzlík, žláza, která se nachází velmi blízko srdce a která bohužel stárne mnohem rychleji než ostatní orgány, naštěstí ji ale lze tímto poměrně snadným způsobem zase "omladit".

„Když stárneme, začínáme pociťovat absenci těchto buňek, protože ty, které nám zůstaly, nejsou příliš zdatné v boji s novými patogeny,“ uvedl v rámci studie profesor imunilogie Deep Dixit.

U lidí, kteří snížili svůj kalorický příjem, v důsledku této změny jídelníčku vykazoval brzlík mnohem vyšší produkci buněk potřebných pro silnou imunitní reakci než předtím.

„Skutečnost, že lze tento orgán omladit, je podle mého názoru ohromující,“ dodal Dixit.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Vědci poprvé zdokumentovali, co přesně se děje v mozku umírajícího člověka.

Klíčová slova: