Jak žít déle: Pomůže vám pravidlo 3 minut

Doba cvičení, která je nutná k tomu, abyste dosáhli dlouhověkosti, závisí na tom, kolik hodin denně strávíte sezením
  |   zajímavost

K tomu, abyste žili co nejdéle, vám stačí jen několik minut denně. Důležité je ale načasování. Vědci prozradili, jak přesně můžete docílit dlouhého života dokonce i pomocí procházek nebo běžného uklízení.

K tomu, abyste žili co nejdéle, je nutné dodržovat celkově zdravý životní styl. Je tedy nutné mimo jiné dostatečně odpočívat a stravovat se podle vyváženého jídelního plánu, který obsahuje zejména průmyslově nezpracované potraviny bohaté na nejrůznější živiny. Dále je také ideální vyhýbat se stresu a zařadit do své každodenní rutiny alespoň 30 minut fyzické aktivity, jak na svém webu uvádí Světová zdravotní organizace.

Podle Světové zdravotní organizace bychom totiž měli do našeho týdne zařadit minimálně 150 minut středně obtížného cvičení. To můžeme rozdělit na 30 minut cvičení každý pracovní den v týdnu.

Nové studie ale naznačují, že míra cvičení by měla být přímo uměrná tomu, kolik hodin denně cvičíte. „Doporučuje se 30 minut fyzické aktivity denně nebo 150 minut týdně. Pokud ale budete přes den příliš dlouho sedět, všechna tato snaha přijde vniveč,“ prozradil profesor na Caledonské univerzitě ve skotském Glasgow.

Před nově provedenými výzkumy se všichni specialisté v oboru domnívali, že pravidelnými 30 minutami cvičení denně můžeme zmírnit riziko předčasného úmrtí až o 80 %. Nové studie ale naznačují, že tento benefit se vztahuje pouze na určitou skupinu lidí, a to na ty, kteří denně sedí méně než 8 hodin.

Lidem, kteří stráví sezením více než 11 hodin denně, dokonce zařazení 30 minut cvičenní denně do jejich rutiny k dlouhověkosti nijak nepomůže.

Pravidlo 3 minut

Ideální tedy je si propočítat, kolik minut cvičení je nutné přímo ve vašem případě. Pomůže vám k tomu pravidlo 3 minut. Za každou hodinu cvičení je podle expertů nutné odcvičit 3 minuty středně obtížné fyzické aktivity.

Stejného efektu dosáhnete nahrazením 3 minut středně obtížného cvičení 12 minutami lehké fyzické aktivity. Může se jednat i o procházku v přírodě či úklid.

Zdroj: Medium, Glasgow Caledonian University, JAMA, World Health Organisation

KAM DÁL: Odolný tuk na břiše: Zbavit se ho přitom můžete běžnou potravinou

Klíčová slova: