Klenot české přírody na vaší ruce – nejkrásnější prsteny s vltavínem

Zásnubní prsten bílé zlato, vltavín a diamanty
Zobrazit fotogalerii (5)
  |  Komerční sdělení

Vltavín je ryze český drahokam, jehož popularita i hodnota v průběhu let stále roste. Zájem vzbuzuje nejen svou krásou, ale i příběhem, který sahá hluboko do historie. Vltavíny vznikly pravděpodobně před 15 miliony let dopadem meteoritu na zem a vymrštěním přetavené horniny. Tato sklovitá hmota se během putování atmosférou rozdělila na malé kousky, které dopadly na místa dnešních nalezišť v povodí řeky Vltavy ve formě jakéhosi „vltavínového deště“. Někteří vltavínoví nadšenci věří, že v sobě tyto kameny uchovávají kosmickou energii.

Prsten s vltavínem jako elegantní doplněk i investice

Barva vltavínu se pohybuje na škále od světle zelené až po tmavě hnědozelenou. Je přírodně vznešená a připomíná procházku lesem, mech a kapradí, vůni borovic nebo hloubku lesního jezírka. V dnešní době jsou velmi vyhledávané zejména šperky z bílého zlata s vltavínem, v nichž tento výrazný drahokam dokonale vyniká.

Ve zlatnickém ateliéru KLENOTA najdete širokou nabídku vltavínových prstenů. Když se spojí temně zelená barva vltavínu se třpytivými diamanty, vznikne šperk, který vás oslní svým leskem a elegancí. Pozornosti jistě neunikne ani prsten s větším vltavínem v moderním brusu cushion, u nějž celý povrch kamene pokrývají fasety (plošky) zdůrazňující jeho lesk. 

zlatnictví KLENOTA je kladen důraz na pečlivé zpracování a nadčasový design. Samozřejmostí je záruka pravosti vltavínu. Ke každému šperku od Klenoty obdržíte certifikát pravosti zdarma. Šperk s vltavínem je i dobrou investicí, jelikož jeho naleziště jsou úzce lokalizovaná a předpokládá se, že ani v budoucnu se už na světě nikde další neobjeví. Brzy by tedy mohl být vltavín opravdovou raritou.

Každý vltavín je originál

Vltavín má amorfní strukturu, na rozdíl od krystalické formy většiny ostatních minerálů. Ve šperkové kvalitě se vyskytuje pouze v několika lokalitách v Čechách a na Moravě. Největší nalezený vltavín pochází z okolí Slavic a váží 265,5 g. 

Způsob vzniku vltavínu se podepsal i na formě a vzhledu jeho jednotlivých kusů. Pro vltavín je typický zvrásněný povrch, kterému se také říká skulptace. Některé vltavíny opravdu připomínají moderní abstraktní sochařský výtvor. Ten je ovšem pouze dílem přírody. Když po nárazu vesmírného tělesa spadly kousky roztavené horniny na zem, byly vodou a gravitací uloženy do různých vrstev půdy a v průběhu milionů let na nich působením vody vznikalo toto charakteristické zvrásnění. Vltavínům se střapatým vzhledem z lokality u jihočeské Besednice a Chlumu se říká ježci. Dalším poznávacím znamením jsou malé bublinky vzduchu, které se ve vltavínech vytvořily při jejich letu atmosférou.

Drahokam z Jižních Čech okouzluje svět

Ačkoli byl vltavín známý obyvatelům našeho území již v době kamenné, kdy našel své využití jako pracovní nástroj, poprvé byl oficiálně představen až v roce 1787 profesorem Josefem Meyerem v Týně nad Vltavou. Jako šperkový kámen se začal hojněji využívat v období secese. Tiara s přírodním neopracovaným vltavínem dokonce v roce 1963 zdobila hlavu královny Alžběty II. Ta ji dostala od švýcarské vlády jako dar k výročí 10 let na trůnu. 

V současnosti využívají unikátní tvary vltavínu šperkaři z celého světa. Jedinečnost vltavínu pak zvláště vynikne v podobě vybroušeného kamene s vynikajícím leskem a jeho temnou, avšak světlo propouštějící barvou, která působí tajemně až mysticky.

Klíčová slova: