Květy černého bezu jsou léčivé i chutné. Navíc je nyní najdete všude kolem sebe a receptů je mnoho

Černý bez patří na špičku mezi našimi léčivkami
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Bez černý je odpradávna jednou z nejvyužívanější a nejuctívanější léčivou rostlinou, kterou můžeme v naší přírodě najít. Roste téměř všude, zvláště na místech zanedbaných, kam se pro jiné bylinky vydáme asi jen stěží. Najdeme jej ve volné přírodě, ale i ve městě nebo na ruinách bývalých průmyslových nebo zemědělských podniků. Nepropásněte příležitost a udělejte si zásobu.

K čemu vlastně květ černého bezu slouží? Maminky nám jej v dětství pravděpodobně dávaly při kašli a nachlazení - a dělaly dobře. Odvar z květu této rostliny totiž dokáže podporovat pocení, snižovat horečku a mírnit kašel. Mimo to rozpouští hleny a působí močopudně. Neslazený čaj po vychladnutí zase pomůže od plynatosti i dalších střevních problémů, jako je pomalé trávení nebo nevolnost, ale i při nedostatečné činnosti žlučníku. Jak s bezovým květem naložit, aby nám vydržel co nejdéle?

Usušte bez správně

Je samozřejmé, že pokud budeme chtít bezové květy uchovat co nejdéle, je nutné je usušit. A právě nyní je ideální šance zajistit si dostatečnou zásobu na celý další rok. Květy je třeba sbírat ještě dříve, než začnou opadávat, tedy právě nyní, kdy nakvétají. Sbíráme celá květenství, která potom sušíme nejlépe svázaná a zavěšená. Je to ideální způsob, jak se zároveň zbavit drobného hmyzu a broučků, kteří bez milují a jistě se v něm zabydleli. Pokud ale budeme bezový květ sušit rozložený na zemi nebo jiné podložce, necháme jej nejprve několik hodin na jiném místě, kde se jeho nevítaných obyvatel zbavíme. Květy bezu sušíme vždy ve stínu, nikdy se tento proces nesnažíme urychlit na slunci. Usušené květy budeme pro zachování jejich kvality skladovat v temnu a suchu, ideálně ve velkých zavařovacích sklenicích.

Čaj je základ

Nejjednodušším a nejčastějším využitím bezových květů je příprava čaje. Použít můžeme jak čerstvé, tak i sušené květy, které jednoduše přelijeme horkou vodou a necháme 10 - 15 minut louhovat. Pít jej můžeme buď teplý, nebo v létě pro osvěžení klidně i studený dokonce s ledem. Na litr vody dáváme přibližně 4 polévkové lžíce květů.

Připravte si bezovou limonádu

Výroba bezové limonády také není žádný složitý proces. Hospodyně doporučují pro přípravu dvou litrů limonády použít pětilitrovou zavařovací sklenici, do níž vlijeme dva litry převařené vody, kterou je třeba nechat zchladnout. Přidáme 5 bezových květů a 20 dkg cukru (množství cukru můžeme měnit podle vlastní chuti, ale pozor na jeho vysoký obsah, který potlačuje chuť bezu) a na plátky nakrájený citron. Pokud budeme používat citron i s kůrou (není nezbytné), určitě se v obchodě ujistíme, zda nebyl chemicky ošetřen. Vše necháme na teplém místě a jakmile se v láhvi objeví bublinky, limonádu přecedíme do uzavíratelné nádoby a uložíme v lednici, kde vydrží i několik týdnů.

Lahodný léčivý sirup

Podobně jako limonádu vyrobíme i hustý sirup, který potom budeme jako ten koupený ředit vodou podle chuti. V tomto případě použijeme na dva litry vody (kterou předem převaříme a necháme ve sklenici zchladnout) asi 15 velkých květů bezu, 5 dkg kyseliny citronové a 1,75 kg cukru. Stejně jako limonádu necháme i tuto směs jeden den na teplejším místě a následně vše svaříme do požadované hustoty. Nalijeme do lahví a můžeme si vychutnávat vlastní bezový sirup.

Černý bez na chleba? Bez problémů…

Pokud budeme chtít vyrobit bezový džem, připravíme si přibližně 15 velkých květů, litr vody a celý citron, který nakrájíme na plátky. Bez a citron necháme ve vodě přes noc a poté zcedíme, přidáme půl kilogramu želírovacího cukru a podle návodu na jeho sáčku budeme postupovat dál. Jakmile džem zhoustne, naplníme jím dokonale vymyté sklenice a před zavíčkováním džem “přikryjeme” plátkem citronu, který pomůže konzervaci.

Kosmatice

Kromě klasických léčivých a uchovatelných úprav je možné květ černého bezu s velkým úspěchem použít také třeba jako nedělní oběd. Stačí květenství, které samozřejmě také předem zbavíme broučků, obalit v těstíčku podobně, jako bychom obalovali řízek. Rozmícháme si vejce, trochu mléka a mouku tak, abychom vytvořili hustší kaši. Pokud se rozhodneme pro slanou úpravu kosmatice, můžeme přidat i nastrouhaný sýr. Květenství v této hmotě důkladně obalíme a na vyšší vrstvě oleje několik minut osmažíme. Podávat je můžeme buď samotné, nebo i jako běžné jídlo například s bramborem. Pro osvěžení se hodí kosmatici namáčet například do ochuceného bílého jogurtu, který osolíme a opepříme. Pro strávníky, kteří mají raději sladká jídla, nepřidáváme do těstíčka sýr a kosmatici po usmažení osladíme.

KAM DÁL: Zbavte se pih a dalších znamének přírodní cestou po vzoru našich babiček. Dobře věděly, co dělají.