Léčivé byliny: pomohou od nachlazení, bolesti hlavy, ale i při depresi

Bylinná léčba je v naprosté většině případů snášena velmi dobře, to ale neznamená, že nemůže mít vedlejší účinky. Je proto potřeba ideálně nejlépe účinky bylin otestovat po malých dávkách
 

Lidé z různých koutů světa se po staletí ve zdraví i v nemoci spoléhali na sílu bylin, zejména na jejich léčivé účinky. Od té doby se toho moc nezměnilo, řada lidí se na léčivé byliny spoléhá dodnes. Tento typ medicíny je totiž často mnohem méně nákladný a také šetrnější. Existují byliny téměř na každý zdravotní problém, toto jsou ty nejpoužívanější z nich.

Ačkoliv už v dnešní době máme mnoho jiných léků a nejsme tedy odkázáni pouze na byliny, jejich spotřeba roste.

Důvodem může být to, že se lidé snaží volit spíše přírodní léčbu, pokud je to možné, ale také skutečnost, že je tento druh léčby často mnohem méně nákladný.

Tyto byliny se řadí mezi ty nejoblíbenější.

Echinacea

Tato bylina s krásným květem je jedním z nejoblíbenějších bylinných léčiv.

Používali ji už i lidé, kteří před staletími žili v Severní Americe, odkud rostlina pochází. Může být použita na bolest zubů, popáleniny, různé další rány, bolest v krku a dokonce i nevolnost.

Echinacea je velmi účinná jak ve formě čaje a doplňků stravy, tak i při použití přímo na postižené místo. Studie naznačují, že je také skvělou prevencí proti nachlazení, ať už jako doplněk stravy, nebo ve formě čaje.

Ženšen

Tato rostlina se používá ke zmírnění zánětlivosti, posílení imunitní reakce, zvýšení energie a zlepšení mozkové funkce. Z jejího kořene si můžete připravit léčivý čaj nebo ho usušit a nadrtit na prášek.

Existují různé varianty ženšenu. Nejoblíbenějšími jsou Panax quinquefollus a Panax ginseng, jde o asijský a americký typ této byliny. Asijský ženšen je velmi stimulující a ten americký má spíše relaxační činky.

Výzkumy dokazují, že má kořen této rostliny mimo podporu imunity i antirakovinné a antidiabetické vlastnosti.

Gingko biloba

Tento léčivý strom pochází z Číny a již před několika tisíci lety se stal součástí tradiční čínské medicíny. V dnešní době se používá zejména ve formě doplňků stravy s obsahem extraktu z listů těchto stromů.

Listy a semena Gingko biloby obsahují velké množství velmi účinných antioxidantů a používají se jako lék proti demenci, mentálním chorobám, nemocem srdce a dalším zdravotním problémům. Pozitivní účinky této byliny na naše zdraví dokazuje nejedna studie.

Černý bez

Studie dokazují, že černý bez vám může ulevit od bolesti zubů, infekcí, nachlazení, bolesti hlavy, zácpy a dalších zdravotních problémů. Nejčastěji se používá jako lék na chřipku a nachlazení.

Tato bylina se nejčastěji užívá ve formě lahodného sirupu, který si můžete zakoupit, ale i poměrně lehce připravit sami doma.

Výzkumy také poukazují na to, že černý bez obsahuje antimikrobiální látky a velké množství antioxidantů. Také má údajně antivirotické účinky.

Třezalka

Třezalku tečkovanou najdete ve formě kapslí, extraktů a také čaje.

Používá se jako léčivý prostředek již po staletí. Dříve se s ní léčily zejména plicní nemoci, onemocnění ledvin a nespavost. Dnes ji lékaři doporučují především jako účinnou přírodní medicínu proti depresi.

Výzkumy dokonce dokazují, že tato bylina může pacientům trpícím depresemi ulevit stejně efektivně jako běžné antidepresanty.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Tělesná teplota dokáže prozradit přítomnost infekce v těle, ale dokonce i když někdo lže.