Na babské rady zapomeňte. Pigmentové skvrny je třeba řešit hned a správně

Za vznik pigmentových skvrn může především zvýšená hladina melaninu
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Kosmetičky obvykle pomáhají odstranit pigmentové skvrny, které vznikly během léta na plážích a nebo během zimních lyžovaček. Problémem jsou často ale i pigmentace po těhotenství nebo jako následek užívání hormonů. Co s tím? Řešení existují, je však třeba se svěřit do péče odborníků, než zkoušet "zaručené" rady, které najdete na internetu.

Nejlepší je v tomto případě k problému přistupovat co nejrychleji a nenechávat to na později. Daleko jednodušeji a lépe se dosahuje kýženého výsledku. Podle stáří pigmentové skvrny se pak odborníci rozhodují pro jeho různé možnosti odstranění.

Jak na ně?

V rámci pigmentových skvrn, které jsou staré maximálně jeden rok, stačí sáhnout po slabších chemických peelinzích, retinoidech (deriváty vitamínu A) a nebo je možné použít speciální ošetření pomocí koncentrace derivátu vitamínu C ve spojení s dalšími účinnými látkami.

Při starších pigmentových skvrnách je často nevyhnutelné jít do intenzivnějších ošetření jako IPL-intenzivně pulzní světlo a nebo také laserová terapie. Během těchto vyšetření se působí na postižená místa pomocí vysokoenergetického světla. Podle velikosti a intenzity pigmentové skvrny se nastaví, zda má ošetření působit v povrchových vrstvách, a nebo je nevyhnutelné působit v hlubších vrstvách kůže.

Vše má nějaký čas

Důležité je vědět, že výsledky nejsou okamžitě. Počet potřebných opakování se liší, ale průměrně je na dosažení požadovaného výsledku třeba 4-6 ošetření. Pokud jsou pigmentové skvrny starší, je třeba pokožku narušit víc, to znamená, že reakce a doba hojení se prodlužuje. Pokud mají vybraní jedinci navíc tenčí a citlivější pleť, připraví se na ošetření dopředu - buď určitými přípravnými ošetřeními a nebo krémem, který je na něco podobného určený. Ten většinou obsahuje slabší koncentraci kyseliny glykové.

Pigmentové skvrny jsou menší nebo větší hnědé skvrny kožního barviva, jež se vyskytují na různých místech pokožky. Mohou mít různý tvar, velikost i intenzitu zabarvení.

Každopádně odborníci nedoporučují kupovat si volně prodejné bělicí krémy přes internet, hlavně ne z krajin, které jsou mimo Evropu. Jsou s nimi totiž horší zkušenosti a hlavně díky nežádoucím reakcím, a to hlavně na krémy, které byly z USA.

Hydrochinon je účinná látka na bělení pokožky, ale od roku 2001 je v celé Evropské unii v kosmetických výrobcích zakázaná kvůli toxikologickým rizikům a pravděpodobnosti způsobení pozánětlivých hyperpigmentací. V USA jsou ale podobné výrobky stále volně k nákupu.

Nedoporučuje se ani domácí bělení pomocí přírodních receptů, jako je citron, petrželová nať nebo jablečný ocet. Při každém podobném problému je totiž nejlepší jít hned na konzultaci s kožním lékařem a nebo do kosmetického či estetického centra.

Asiatky se bělí krémy i mýdlem

V mnoha asijských zemích, jako je Thajsko, Srí Lanka, Čína, Korea či Indie, má poptávka po kosmetice jeden společný faktor, cílem používání je světlá pokožka. Asiatky jsou tmavší, což je přirozené; zatím co ony nám naši světlou pokožku závidí, Evropanky se zas natírají samoopalovacími přípravky a nebo se sluní na plážích.

Vypadá to tak, že všude na světě se lidem líbí opak toho, jak vypadají. V minulosti se bohaté vrstvy na rozdíl od pracujících na polích zdržovaly během celého dne ve stínu místností či slunečníků.

Světlá pleť tam proto symbolizuje něco jako bohatství a vysoké postavení. Jde o podobný jev jako přívlastek "modrá krev", který u nás pochází z modrých žilek prosvítajících na bílé, neopálené pokožce naší někdejší šlechty. V takové Číně si přísloví "jeden bílý zakryje sto škaredých" odevzdávaly celé generace. Výsledkem je obrovská poptávka po bělicích produktech v celé Asii.

KAM DÁL: Benešová odmítá pomoc podnikatelům. Naopak Schillerová plánuje vykoupit ČSA od českých byznysmanů a čínské CITIC.