Na co činky? Cvičení s vlastní váhou je mnohem účinnější

Cvičit doma dnes není žádný problém, jen vědět, jak na to
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pokud se v dnešní době někdo rozhoduje, že začne cvičit, pak už to není hledání posilovny, která je plná "železa". Spíše se dnes hledají jiné metody, jak tělo dostat do formy. Proč stále více lidí volí cvičení s vlastní váhou, jaké má výhody a tušíte, co znamená termín "rebel slide"?

Posilování s činkami v dnešní době zajímá asi tak 5 % lidí, což je samozřejmě zanedbatelné množství. Různé posilovny se tak snaží připravit pro své klienty i organizované hodiny, případně také prostory, kde mohou cvičit s vlastní váhou a dát prostor i své fantazii a tomu, co opravdu na jejich tělo platí.

Rebel slide

Jedná se o poměrně novou možnost cvičení, kterou vymysleli naši slovenští sousedé. Takovýto pohyb, který se podobá zumbě nebo step aerobicu, má výhodu v tom, že nezatěžuje klouby, protože nedochází k dorazu. Právě cvičenci zumby nebo step aerobicu si často stěžují na své klouby a kolena, končí pak i občas v ambulancích ortopedů.

Rebel slide se podobá flowinu, odlišuje se ale ohraničenými zarážkami z každé strany a potřebou obuvi. Během flowinu se používají podložky, díky kterým můžete po zemi klouzat. Při rebel slide se nosí potřebné textilní návleky nebo obuv, jelikož by cvičení naboso hodně bolelo. Hlavní předností cvičení je to, že tu nedochází k dopadu, pouze ke skluzu na horizontální úrovni. Nohy jsou tak celou dobu na zemi, díky čemuž se šetří klouby.

Původně pro školy

Hlavním plánem bylo cvičit podobně na školách. Měla to být inovativní sportovní pomůcka, která měla přispět i k zabavení. Obecně v dnešní době si děti více hrají s počítači a výpočetní technikou, než sportují. K prvnímu testování v tomto případě došlo u hokejistů, přeci jen k tomu mají nejblíže.

Na rozdíl od flowinu je rebel slide daleko dynamičtější, vyžaduje výbušný pohyb a cvičí se na něm primárně vytrvalost. I rovnováha se ale skloňuje v souvislosti s touto novinkou. Na flowinu se dá dokonce dělat i taneční styl, ale také aerobní, je ale možné na něm i posilovat nebo dělat strečink.

Jelikož je pohyb na rebel slide elegantní, má samozřejmě potenciál oslovit i ženy, pohyb je navíc také nenásilný. Jedná se hlavně o dynamiku a pružnost, ženám tak padne do ruku daleko lépe než činky. Desku je také možné si rozložit třeba před televizí a cvičit třeba během sledování oblíbeného seriálu.

Jak vlastně na to?

Opřeme se jednou nohou o hranu, odrazíme se a dorazíme, protože zarážka na druhé straně desky nás zastaví. I když cvičení může vypadat na první pohled jednoduše, už krátkých 10-15 minut dá pořádně zabrat.

Flowin nemá zarážky a má jinou skluznost. Výrobky se dají porovnat, ale v principu jsou odlišné.

Při cvičení se totiž zapojují také svaly, o kterých jsme možná ani netušili. Pokud se předtím nezahřejete a cvičení nesprávně dávkujete, svalová horečka je tu takřka zaručená.

Pořádná makačka

Představte si krasobruslaře. Po tříminutové jízdě jsou pořádně zadýchaní a zničení, protože brusle s ledem mají nižší koeficient tření jak vzpomínané výrobky. Udržet se v tempu tři minuty je pořádný masakr pro kardiovaskulární systém. Málokdo si to vůbec dokáže představit.

Proto se také v případě rebel slidu hledaly optimální kluzné vlastnosti. Zkoušely se v minulosti různé plasty, naopak došlo k tomu, že se udělal mix několika materiálů, které společně dosáhly optimálních kluzných vlastností.

Kondice nad svaly

Tato pomůcka samozřejmě může zaujmout i samotné fitness trenéry. Hlavně tedy ty, kteří preferují spíše cvičení s vlastní váhou a nejsou velkými fanoušky klasických činek nebo strojů. K tomu všemu je nepřehlédnutelné, že podobné cvičební pomůcky jsou v trendu. Na mysli máme hlavně bosu, overball, cvičení s fitmíčem nebo pilates transformer.