Nedaří se vám usnout? Stačí se držet těchto rad a budete spát jako dudek

Váš spánek může narušovat i vysoká teplota v místnosti
 

Cítíte se s příchodem chladných měsíců unavení a bez energie, ale i přesto nemůžete usnout? To je v tomto období překvapivě velmi častý problém. Naštěstí ale existuje hned několik způsobů, jak se s tímto problémem lehce vypořádat.

V zimních měsících se myšlenka na položení se do teplých peřin zdá mnohem lákavější než kdy jindy. Často se nám kvůli chladným ránům ani nechce vstávat. Dále zimnímu spánku nahrává také fakt, že zkrátka nejsme tak energetičtí jako v zimních měsících.

Přesto ale má mnoho z nás velké problémy s usínáním, které mohou v některých případech dokonce způsobit i nespavost.

Někdy to může být způsobeno i maličkostmi. Je známo, že v zimě naše kůže vysychá a mohou se tak na ní utvořit šupiny nebo dokonce nepříjemné praskliny.

To samé platí i o našich rtech, které v zimě často popraskají, pálí a je tak zkrátka mnohem méně pravděpodobné, že v klidu usnete.

Topení na maximum

Dalším důvodem je také to, že v těchto měsících topení většiny z nás hřeje na maximum a ve výsledku máme doma mnohem vyšší pokojovou teplotu než v letních měsících.

To nás sice krásně zahřeje, když se vrátíme z dlouhé procházky, ale také to může narušit náš spánek. Ve vyšších teplotách se totiž usíná mnohem hůře.

Důvodem je to, že naše tělesná teplota má tendenci stoupat, když jsme vzhůru, ale naopak klesat, když jdeme spát. Proto je pro naše tělo mnohem snazší usnout v chladnějším prostředí.

Chřipky a nachlazení

Sychravé počasí často negativně ovlivňuje náš imunitní systém a nastává tak období nachlazení a chřipek.

Tato onemocnění jsou většinou doprovázena nepříjemnými příznaky, jakými jsou záchvaly kašle a ucpaný nos. To vše může mít na poklidný noční spánek a usínání velký vliv.

Jak se s tím vypořádat?

  • Velmi důležitá je dostatečná hydratace. Pijte v zimě dostatek tekutin, abyste zabránili suchému pocitu v krku a různým zdravotním problémům s tím spojeným. Dále tím také předejdete suché pokožce, popraskaným rtům a mnoha dalším nepříjemnostem, které by mohly rušit váš spánek.
  • Vyvětrejte si před spaním a ztlumte topení. V nižší pokojové teplotě usnete mnohem snadněji.
  • Skvělým tipem je také zvlhčovač vzduchu, který vám v místnosti zlepší proudění vzduchu. V zimě totiž často zapomínáme pravidelně provětrávat místnosti, protože nechceme, aby nám z nich uniklo teplo.

Zdroj: Daily Star

KAM DÁL: Jak připravit parádní vánoční výzdobu za pár korun? Je to překvapivě jednoduché.