Nespavost: Tyto teplé nápoje vám pomohou usnout téměř okamžitě

S usínáním vám pomůže mimo jiné i zelený čaj bez kofeinu
  |   zajímavost

Pokud se vám večer nedaří usnout nebo máte nějaké jiné problémy se spánkem, nezoufejte. Naštěstí totiž existují ověřené způsoby, jak s nespavostí bojovat, a to pomocí lahodných teplých nápojů.

Venkovní teploty se pomalu, ale jistě snižují a řada z nás tak sahá místo ledové kávy a chlazených limonád po teplejších nápojích. Dobrou zprávou je, že některé z nich mají hned několik benefitů nejen pro naše zdraví, ale také pro kvalitní spánek.

Teplé kravské mléko

Jedním z těch nejstarších osvědčených způsobů, jak se vypořádat s nespavostí, je teplé mléko. Tento trik znaly už i naše babičky, je tedy prověřený desítkami let. Údajně má teplé mléko schopnost uspávat díky svému vysokému obsahu aminokyseliny tryptofanu, která se v těle hned po konzumaci mění na melatonin.

Teplé mandlové mléko

Existuje ale i varianta pro ty, kteří jsou alergičtí na laktózu nebo zkrátka dávají předost rostlinným alternativám tohoto oblíbeného nápoje. Poslouží vám totiž díky svému vysokému obsahu tryptofanu stejně jako kravské mléko.

Čaj z kozlíku lékařského

Tento čaj se proti nespavosti používá již po staletí, je ale nutné poctivě dodržovat jeho dávkování.

V tomto případě rozhodně neplatí "více rovná se lépe", právě naopak. Kozlíkem lékařským se můžete lehce předávkovat a pocítit tak nepříjemné vedlejší účinky, mezi které patří bolest hlavy či břicha. Navíc může být i návykový, je tedy nutné nejen dodržovat jeho dávkování, ale vyhnout se jeho užívání v pravidelných intervalech. Mimo jiné také pomáhá zmírnit pocity úzkosti.

Heřmánkový čaj

Tento druh čaje asi nebude na seznamu horkých nápojů, které nám mohou pomoci rychleji usnout, pro nikoho překvapením. Má totiž velmi silné zklidňující schopnosti a neobsahuje kofein jako například zelené a černé čaje.

Zelený a černý čaj (bez kofeinu)

Ne všechny zelené a černé čaje ale obsahují kofein. Existují totiž i jejich bezkofeinové varianty, které si můžete dopřát klidně i těsně před spaním, a s usínáním nebudete mít ani ten nejmenší problém. Oba tyto čaje totiž obsahují látku zvanou theanin, která našemu tělu pomáhá snižovat stres a podporuje kvalitní spánek.

Zdroj: Intermountain Healthcare

KAM DÁL: Hubnutí: Pomůže vám tato jednoduchá sladká snídaně.