Odolné skvrny na oblečení: jak je odstranit lehce a levně

S odstranění odolných skvrn z oblečení vám pomůže mimo jiné i obyčejný ocet
  |   zajímavost

S odolnými skvrnami na oblečení se setkal už asi každý z nás. Některé skvrny zkrátka zdánlivě nejde odstranit. Naštěstí existuje hned několik tipů a triků, které vám pomohou s odstraněním i těch nejodolnějších nečistot.

Už asi každému z nás se někdy povedlo něco vylít či upustit na náš oblíbený kousek oblečení. V letních měsících je jedním z největších strašáků čistého oblečení točená zmrzlina. Pokud si tuto pochoutku dopřáváte venku na slunci, je téměř jisté, že vám začne kapat. S trochou štěstí jen na zem, někdy nás ale naše reflexy zklamou a kapka čokoládové zmrzliny nám přistane přímo na našem oblíbeném bílém tričku. Dokonce ani v takovém případě ale není důvod k panice.

Stačí jen znát několik osvědčených tipů a triků a odolných skvrn se zbavíte bez většího problému, dokonce k tomu ani nepotřebujete kupovat speciální přípravy na odstranění skvrn. Stačí vám jen obyčejný ocet nebo jar na nádobí.

Smíchejte v zašpuntovaném umyvadle či menším lavoru obyčejný bílý ocet a vodu v poměru 1:1, dále stačí do směsi vložit zašpiněný kousek oblečení a nechat ji působit po dobu 30 minut. Po uplynutí 30 minut oblečení vyždímejte a vyperte ho tradičním způsobem.

Tento postup můžete použít dokonce i na barevné textílie.

Skvrny od oleje

Zcela jiným případem jsou ale skvrny od oleje. K odstranění tohoto typu nečistot je nejlepší použít jar na nádobí. Stačí jen aplikovat několik kapek jaru na nádobí přímo na skvrnu, zapracovat jar do nečistoty a nechat prostředek působit po dobu 5 minut, poté ho z oblečení spláchněte vodou a pokračujte v běžném způsobu praní.

Zdroj: Cleanpedia

KAM DÁL: Jak předejít známkám stárnutí: Pomůže levný kuchyňský produkt.

Klíčová slova: