Podceňujete pojištění na dovolenou? Riskujete obrovské rodinné výdaje do budoucna

Češi se tradičně vydávají na dovolenou nejčastěji v období letních prázdnin
  |   analýza

Chystáte se letos na dovolenou? Rozhodně byste neměli zapomínat na cestovní pojištění, i když je nepovinné. Významně vám totiž ulehčí případné nesnáze. Vybírat můžete z mnoha nabídek různých pojišťoven podle toho, jaký je účel vaší cesty, destinace nebo druh dopravního prostředku, kterým na prázdniny cestujete. Nepodceňujte také případné léčebné výlohy související s onemocněním COVID-19. Co vše musíte vzít v potaz?

Honí se vám hlavou, proč byste se měli pojistit, když se nikdy nic nestalo? Nejen, že "náhoda je blbec", ale případné náklady v zahraničí za léčbu by vás mohly nepříjemně překvapit. A to i ve státech Evropské unie. Ačkoliv máte nárok na zdravotní péči na účet své zdravotní pojišťovny, většinou je vyžadována vysoká spoluúčast. Cestovní pojištění slouží ke krytí léčebných výloh v případě nemoci nebo úrazu. Jeho důležitou součástí je také repatriace, což je převoz pacienta nebo jeho tělesných ostatků do vlasti.

 

Cestovní pojištění nebývá drahé, platíte obvykle přesný počet dnů, které v zahraničí strávíte. Dnes už ho nabízí nejen cestovní kanceláře, ale také některé banky prostřednictvím svých mobilních aplikací. To pak stačí pár kliknutí, částka se vám rovnou strhne z účtu a máte hned o starost méně. 

V případě těhotenství se informujte, do jakého týdne gravidity vám cestovní pojištění pokryje případné léčebné výlohy. Může se to lišit. 

Co ovlivní cenu pojištění?

To, kam jedete. Zda se budete pohybovat po Evropě nebo vás kroky zavedou i dál. Dále věk pojištěného, délka vašeho pobytu v zahraničí a zaměření cesty. Zda jde o dovolenou, pracovní cestu nebo jedete se sportovním účelem. 

Na co si dát pozor? 

Před uzavřením smlouvy se pečlivě seznamte s výlukami z pojištění, které by vás mohly v zahraničí nepříjemně zaskočit. Jsou obvykle uvedeny ve zvláštních pojistných podmínkách a také dojde-li ke škodné události v souvislosti s úmyslným jednáním.

Před uzavřením pojištění se tak zamyslete, jaký je účel vaší dovolené, na kolik bude naplněna sportovními aktivitami a zda nepotřebujete speciální produkt, který bude zahrnovat adrenalinové sporty. Případně se u své pojišťovny, kde se chystáte pojištění uzavřít, informujte, jaké sporty považuje za adrenalinové.

Koronavirus

Dejte si při sjednávání pojištění pozor, zda kryje i léčebné výlohy a přiměřené náklady na léčení v zahraničí v souvislosti s koronavirem, a pokud ano, do jakého limitu. Důležitou informací dále je, zda se pojištění vztahuje i na státy s vysokým či velmi vysokým rizikem nákazy.

Pojištění by mělo obsahovat náklady na ubytování a stravu v rámci nařízené karantény, náklady na návrat domů pro případ, že není možné využít původní plánovaný způsob dopravy. Pečlivě si také prostudujte spoluúčast a podmínky.

Co je to asistenční služba?

Právě na ni se obrátíte, pokud budete řešit v cizí zemi škodnou událost. Pojišťovny s nimi spolupracují, aby zajistily potřebnou pomoc v konkrétní zemi. Fungují 24 hodin denně v českém jazyce. 

Zdroj:  financnivzdelavani.cz, srovnejto.cz

KAM DÁL: Stihněte do léta postavu do plavek: Potraviny, po kterých vám půjdou kila dolů jedna báseň

Klíčová slova: