Probouzíte se s nateklým obličejem? Lze tomu lehce předejít

Oteklému obličeji po ránu lze zabránit dokonce i sprchováním se ve vlažné vodě
  |   zajímavost

Řada lidí má s natékáním obličeje po ránu velký problém a vysoké letní teploty tomu rozhodně nepřidávají. Naštěstí lze tomuto nepříjemnému stavu lehce předejít, má totiž jen několik možných příčin a většinu z nich lze lehce napravit. 

U některých může být na vině alergie nebo chronické nemoci. Většinou ale za nateklým obličejem stojí zdánlivě neškodné potraviny či nápoje. Ve většině případů je ranní nateklý obličej způsobený tím, že naše tělo zadržuje velké množství vody.

„Důvodem toho, proč váš obličej otéká, je obvykle rozšíření krevních cév a nerovnováha elektrolytů, tedy minerálů s elektrickým nábojem, které pomáhají vyrovnávat množství vody ve vašem těle. To způsobuje hromadění tekutiny, která následně opouští vnitřek žil a hromadí se v pokožce,“ prozradila dermatoložka Emma Craythorne pro Women's Health.

K tomu se podle specialistky mohou přidávat také problémy s lymfatickým systémem. „Lymfatický systém má neuvěřitelně důležitou roli při odstraňování nečistot z těla a občas se může zablokovat nebo zpomalit. Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou můžete udělat pro zlepšení jeho funkce, je pít dostatek vody,“ dodala specialistka.

Spouštěčem hromadění vody v pokožce může být celá řada faktorů. Nejčastěji ale jde o zahrnutí jídel s vysokým obsahem soli do našeho jídelníčku, alergie, nadměrná konzumace alkoholu, příliš horká sprcha, ale i premenstruační syndrom.

Pokud vás tedy po ránu trápí nateklý obličej, je nutné se spolu s pitím dostatečného množství vody vyhýbat těmto spouštěčům. Ne vždy je to ale možné, v případě alergií a PMS se zkrátka budete muset spolehnout na zvýšený příjem tekutin a případné chlazení otoku.

Zdroj: Emma CraythorneWomen's Health

KAM DÁL: Štípance od komára: Jak se jich zbavit co nejrychleji.

Klíčová slova: