Spolu s vánočními svátky každoročně přichází i stres. Jak se ho lehce zbavit?

Jedním z nejlepších tipů, jak se zbavit stresu ze svátků, je nenastavovat si příliš vysoké cíle
 

Vánoce jsou sice svátkem klidu, ale někdy mají do tohoto stavu hodně daleko. Pokud i vy pociťujete v tomto období spíše narůstající úzkost než poklid, nezoufejte. Naštěstí existují jednoduché tipy a triky, jak se se stresem z Vánoc vypořádat.

Své tipy, jak se vyrovnat se stresem v období svátků, sdílela klinická psycholožka Neda Gould, Ph.D. Jedním z klíčových tipů na to, jak být o svátcích v klidu, je žít v přítomnosti.

V přítomnosti samozřejmě technicky žije každý z nás, někdy se ale myšlenkami soustředíme na budoucnost nebo minulost spíše než na přítomnost a toho je podle Gould potřeba se vyvarovat.

Smiřte se s nedokonalostmi

Často si pro sebe nastavíme příliš velké cíle a poté jsme zklamaní, když jich nedosáhneme. To platí zejména v době svátků. Každý z nás se snaží vybrat ty perfektní dárky, dokonale vyzdobit dům a upéct to nejchutnější cukroví.

Je potřeba si uvědomit, že někdy tyto věci zkrátka nedopadnou tak, jak jsme si představovali, a to je úplně v pořádku.

My můžeme zkrátka udělat naše maximum a poté už daný výsledek zkrátka není v našich rukou. Nenechte vyprodané dárky, připálené cukroví a rozbité ozdobičky, aby vám zkazily Vánoce.

Na čem opravdu záleží?

Někdy se můžeme "zaseknout" na malých problémech a uniká nám celkový obrázek situace. Pokud vás například rozčiluje dlouhá fronta a čekání, nemělo by vám to zkazit den.

Je potřeba si uvědomit, že tyto menší nepříjemnosti nás vlastně z dlouhodobého hlediska nijak neovlivňují, je proto naprosto zbytečné se nad nimi rozčilovat.

Frontu totiž vyčekáte a je pryč. V případě, že ji berete jako malou nepříjemnost, která nestojí za váš vztek, v momentě, kdy zmizí fyzicky, zmizí i z vaší mysli.

Pokud vás ale čekání ve frontě rozčílí, je možné, že vám zničí náladu po zbytek dne, a to je velká škoda.

Novoroční předsevzetí

Spolu s Vánocemi se neodvratně blíží i novoroční předsevzetí, které mohou být sice zdrojem motivace, ale zároveň také zdrojem stresu a zklamání.

Většina z nás má totiž tentenci si sepsat velká novoroční rozhodnutí, ale bez plánu, který by nám mohl pomoci jich dosáhnout.

Na novoročním seznamu cílů na další rok se často objevují body jako: Zhubnout 10 kg, Přestat kouřit, Přečíst 10 knih měsíčně a další.

Takto velká předsevzetí bez podrobného seznamu kroků, kterými jich chcete dosáhnout, se většinou nesetkají s úspěchem.

Je potřeba začít po malých krůčcích. Lepší než si dát za cíl zhubnout 10 kilo je začít nejprve s jedním kilem, nebo si jen dát za cíl začít chodit do posilovny, to samé platí i u dalších bodů.

Pokud si nastavíte menší cíle, budete se cítít mnohem úspěšnější v jejich plnění a nehrozí tak, že byste ztratili motivaci, protože na splnění svého cíle pracujete již příliš dlouho a zatím jste ho ještě nedosáhli.

Zdroj: Hopkinsmedicine

KAM DÁL: Pozor na svíčky, varuje lékař. Mohou způsobit vážné zdravotní problémy.