Správné jídlo po tréninku je základ. Špatně zvolená strava tělu ubližuje

Naše tělo potřebuje po tréninku především proteiny
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Moc lidí to neřeší. Skončí jim trénink a jsou schopni do sebe nasypat cokoliv, jen aby zahnali hlad. To je ale obrovská chyba, protože se díky tomu může efekt vašeho výkonu rapidně snížit. Co byste měli těsně po cvičení jíst, a co naopak ne?

Co jíst po tréninku, víte to? Pokud ne, tak v tom nejste sami, protože podobné chyby, které vám popíšeme, dělá drtivá většina lidí potom, co skončí s cvičením v posilovně. A je to škoda, když už se tam "trápíte", nemyslíte?

Pryč se šťávami

Naše tělo potřebuje po tréninku především proteiny. Nejlepší jsou bezesporu luštěniny, oříšky, ryby nebo sojové produkty. Právě ty jsou více vhodné proto, že zatímco tuky a sacharidy poskytují v první řadě energii pro svalovou práci, bílkoviny zase slouží pro stavbu bicepsu a podobně.

Naopak velkou chybou je, pokud se po tréninku budete "krmit" smoothies nebo obecně ovocnými šťávami. Ty obvykle obsahují extrémně mnoho cukru a zničily by tvrdou práci, kterou jste předtím vykonávali v posilovně nebo kdekoliv jinde.

Dlouhé vyčkávání

Jíst je vhodné třicet minut před a 30 minut po tréninku. Pokud v průběhu této časové doby po tréninku dodáme tělu rostlinné proteiny, skvěle tím podpoříme regeneraci svalů, kterým jsme dali pořádně zabrat během cvičení.

Pokud máte po tréninku chuť na sladké, pak ji zkuste ukojit kouskem ovoce nebo zeleniny, malou proteinovou tyčinkou či nepolévanou müsli tyčinkou. Popřemýšlejte ale hlavně, jestli je váš jídelníček vyvážený.

Mimo to bychom měli v této době doplnit také glykogenové zásoby sacharidy. Toho docílíte úplně v pohodě, pokud si dáte sacharidovo-proteinovou tyčinku, “přirozeným” sacharidovo-proteinovým mixem jsou například brambory s vajíčkem nebo celozrnné müsli s nízkotučným mlékem.

Sacharidy byly dlouho démonizované, přitom je to naprostý nesmysl. Jsou totiž velmi důležité pro obnovu svalů po tréninku, především pak v případě, pokud jsou chytře spojené ve správném poměru s proteiny. Třeba takové batáty s hráškem a hnědou rýží - to je asi ideální výživa, kterou svému tělu můžete po těžkém tréninku dát.

Žádná pauza

Určitě není rozumné sportovat každý den, vaše tělo potřebuje čas na zotavení. Během tréninku totiž hodně zatěžujete jednotlivé svaly a dáváte jim impulz, aby rostly. To se ale děje v době, kdy spíte. Tři až čtyři tréninkové jednotky během týdne vašemu tělu bohatě stačí.

Velmi rozumné navíc je, pokud si mezi jednotlivými tréninky dáváte jeden den pauzu. Také je dobré, pokud aktivity měníte. Třeba jeden den silový, další vytrvalostní. Důležité hlavně je, abyste poctivě potrénovali všechny svalové partie, ale také si dali kardio, které je hodně důležité. Rozhodně si tedy dávejte pozor na kroky, které uděláte ihned po tréninku. Existují tací, kteří razí taktiku po tréninku naopak nejíst klidně i dvě hodiny, další se zase naopak narvou ihned po něm. Pokud jste článek dočetli až sem, tak víte, že je to špatně a je třeba hledat pravdu někde mezi.

V každém případě je ale nejlepší poslouchat své tělo, každé je totiž originální a stavěné trochu jinak. Každé ale vyžaduje to, aby se o něj člověk staral a naslouchal mu, tam neexistuje žádný rozdíl a může vám být 20, ale klidně i 70…

KAM DÁL: Práce s počítačem likviduje vaše oči. Nemusí to ale být tak hrozné, stačí dodržovat pár zásad.