Ucpaný odpad: Jak ho jednoduše a levně odblokovat

K odblokování umyvadla vám pomůže jedlá soda a ocet
 

S ucpanými odpady nebo jejich špatným odtokem má čas od času problémy většina domácností. Mohou se totiž velmi rychle ucpat vlasy nebo zbytky jídla, které spláchneme do dřezu. Naštěstí k jejich odblokování nepotřebujete žádné silné chemikálie. Postačí vám dvě levné ingredience, které už nejspíše máte doma.

Nejčastěji se ucpává odpad v kuchyni. Velmi lehce do něj totiž mohou sklouznout zbytky jídla a zamezit tak průtoku vody. Dokonce ani umyvadlo či vana nejsou výjimkou, v koupelně způsobují největší problém vlasy.

Naštěstí ale existují snadné a rychlé způsoby, jak odpady znovu odblokovat a zbavit se tak i nepříjemného zápachu, který se z nich line do místnosti. Dokonce ani nemusíte mít po ruce žádné silné chemické přípravky. Postačí vám obyčejná jedlá soda a ocet.

Jedlá soda a ocet

Tyto dvě ingredience jsou stejně účinné jako většina prostředků na ucpané dřezy a umyvadla, navíc na nich pořádně ušetříte. Jedlá soda a ocet jsou jedny z nejúčinnějších přírodních ingrediencí na úklid. Použít je můžete mimo jiné i při čištění kuchyně, koupelny, obýváku a dokonce i při praní. Poslouží také k uvolnění odpadů a zbavení se nepříjemných pachů.

Jak na úklid domácnosti s jedlou sodou najdete zde.

Potřebujete:

  • 100 g jedlé sody
  • 100 ml octa

Postup:

Stačí jen tyto ingredience smíchat dohromady ve velké míse a okamžitě je nalít přímo do ucpaného odpadního otvoru. Při smíchání začne směs jedlé sody a octa šumět a stoupat směrem vzhůru. Proto je pro jejich zkombinování nutné zvolit mnohonásobně větší nádobu, jinak vám směs vyteče ven. V momentě, kdy začne směs jedlé sody a octa bublat, na nic nečekejte a okamžitě ji nalijte do dřezu, vany či umyvadla, které chcete odblokovat.

Další možností je nasypat jedlou sodu přímo do odpadu a zalít ji octem.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv metodu odblokování odpadu, nechte v něm směs působit minimálně jednu hodinu, ideálně přes noc. Nakonec si v konvici ohřejte zhruba půl litru vody a v momentě, kdy dosáhne bodu varu, s ní směs jedlé sody a octa spláchněte.

Kombinace těchto dvou ingrediencí vám pomůže umyvadlo či dřez odblokovat téměř bez námahy.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Zbavte se kuchyňských molů: Jde to i levně a lehce.