Když vás bolí uši, nemusí se vždy jednat o zánět. Hrozba může přijít věčným šťouráním

Za bolestí uší může být zánět středního ucha nebo zvukovodu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Na bolest ucha často trpí malé děti, ale tento nepříjemný problém se nevyhýbá ani dospělým. Možná jste se pohybovali v průvanu, plavali v přírodním koupališti nebo jste nachlazení. I když velmi často za těmito potížemi stojí zánět středního ucha, bývá jeho bolestivost také průvodním jevem jiných onemocnění. Jak je poznat a správně léčit?

Jistě není bez zajímavosti, že za bolestí zubů mohou být také problémy se zuby nebo krční páteří. Velmi často takto mohou pozlobit zuby moudrosti. Místo otorinolaryngologa byste proto měli spíše navštívit zubní ordinaci nebo se vydat k fyzioterapeutovi, kteří odhalí příčinu a nasadí patřičnou léčbu. 

Zánět středního ucha trápí děti i dospělé

Nejčastěji však uši bolí kvůli infekci středoušní dutiny za bubínkem, která se rozvine nejčastěji vlivem virového onemocnění horních cest dýchacích. Příznakem bývá nepříjemná, silná bolest a tlak v uchu od toho, jak přebytečná tekutina tlačí na bubínek, horečka nebo nechutenství. V tom horším případě musí lékař přistoupit k propíchnutí bubínku, aby tekutina mohla odejít pryč. Zároveň ihned dochází k úlevě od bolesti. V případě hnisavého zánětu středního ucha musejí být použita antibiotika. Při mírnější formě onemocnění někdy stačí pouze nosní kapky nebo antibiotické kapky do uší.

Na uchošťoury raději zapomeňte

Jako nejjednodušší řešení, aby člověk neonemocněl zánětem zvukovodu, se nabízí vyhýbat se koupání ve znečištěné vodě nebo prašnému prostředí a čistit si uši správným způsobem. Zcela nevhodné jsou stále tolik oblíbené vatové tyčinky tzv. uchošťoury, které maz v uchu spíše udusají nebo dokonce podpoří jeho masivnější tvorbu. Ucho má přitom samočisticí schopnost. Kromě toho je maz důležitý pro zvlhčení zvukovodu a jeho ochraně před prachem.

Zánět zevního zvukovodu vzniká i nešetrným čištěním uší

Dost nepříjemným narušením letní dovolené může být zánět zevního zvukovodu. Lze ho totiž získat i z plavání v ne příliš čisté vodě přírodního koupaliště, která se dostane do uší. Pak dochází k přemnožení bakterií a k rozvoji infekce. Někdy zánět vzniká i nešetrným čištěním uší. Infekce zvukovodu je velmi bolestivá, dochází ke svědění i zalehnutí ucha, postižený trpí zvýšenou teplotou. Ucho je opuchlé a zarudnuté s výtokem.

Obvykle je nutná návštěva ORL lékaře, který jako první krok postižené ucho vyčistí od ušního mazu a výtoku. Na léčbu se používají antibiotické a dezinfekční kapky a masti a přípravky s obsahem kortikosteroidů. Jako úleva od bolesti pomohou analgetika i studené obklady. Někdy lékař předepíše antibiotika, aby se zánět nešířil dále do středního ucha.

S babskými radami opatrně

V lidovém léčitelství se na potlačení zánětu zvukovodu používal stroužek česneku, který se vložil do zvukovodu. Takovou léčbu ORL lékaři nevidí rádi, protože česnek je hodně agresivní a může potíže dokonce zhoršit.

Neprůchodná Eustachova trubice umí hodně potrápit

Nachlazení, alergie nebo infekce mohou také způsobit otok Eustachovy trubice, která se stane neprůchodná. Vzniká nepříjemná bolest ucha, která postižené většinou donutí k návštěvě praktického nebo ORL lékaře. Na léčbu mohou být předepsané nosní kapky s kortikosteroidy ke zklidnění sliznice nebo léky proti alergii.