Výlety i do deštivého počasí. Trocha vody nás přece nemůže odradit

Výlet lodí nadchne dospělé i děti - a pod střechou si jej užijete i za deště
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Přichází víkend, ale mnoho sluníčka si od něj prý slibovat nemáme. To ale ještě neznamená, že se vzdáme očekávaného výletu. Jen bude dobré vymyslet takové cíle, kterým trocha toho deště vadit nebude. Co třeba zahrát si na jeskyňáře, archeologa nebo námořníka?

Po omezeních z důvodu pandemie jsou už opět otevřeny i jeskyně. A kdo někdy v takové byl a netrpí klaustrofobií, určitě si jejich kouzlo zamiloval. Jednou z nich, kterou by bylo škoda na svých toulkách po republice vynechat, je ta Chýnovská. Najdeme ji na jihu Čech v Dolních Hořicích u Tábora.

Nejstarší, nejrozsáhlejší a krásná

Jde o nejrozsáhlejší krasový útvar v této části republiky a i když si uvnitř moc neužijeme očekávané krápníky, zklamaní jistě neodejdeme. Místo nich se můžeme pokochat zvláštní barevností stěn i stropu jeskyně, včetně zvláštních kruhových útvarů. Celková délka systému je přibližně 1,2 kilometru a užijeme si už jen to vědomí, že jde o první zpřístupněnou jeskyni na našem území, kterou návštěvníci obdivují už od roku 1868.

Dodnes zachovaná původní kamenná schodiště jistě zaujmou každého milovníka historie. Jeskyně navíc přinese zvláštní potěšení také lidem, zabývajícím se mineralogií. Bylo zde doposud objeveno na šedesát druhů minerálů. Při asi čtyřicetiminutové prohlídce si návštěvníci projdou asi 220 metrů jeskyně a v nejnižším bodě trasy se ocitnou 42 metrů pod zemí. Nezapomeňte si ale doma teplé oblečení. V jeskyni, kam sluneční paprsky skutečně nemohou dosáhnout, se musíme připravit na teplotu jen kolem 5 - 9 °C. A co je na takovém výletu přímo ideální? Je možné jej absolvovat i za špatného počasí…

Už jste viděli Venuši?

Nemáme teď na mysli sousedku ani planetu, ale tu Věstonickou. Venuši, kterou zná každý archeolog i dítě, které prošlo několika třídami základní školy. Paleolitický symbol ženské krásy (nebo trůrcovy fantazie). Nejen ji, ale i mnoho dalších a dalších zajímavostí můžeme vidět v brněnském Moravském zemském muzeu, kde je jistě tím nejznámějším a nejvyhledávanějším exponátem. Ani další oddělení ale rozhodně není radno vynechat. A stejně jako do Chýnovské jeskyně můžeme i na návštěvu za Věstonickou Venuší zajít i v deštivém počasí. Hosty přijímá i o víkendu.

Za lovci  mamutů

Pokud bychom se ale chtěli vydat do míst, kde byla Věstonická Venuše nalezena a kde i nyní najdeme doklady o životě dávných lidí, musíme se vydat na severozápadní úbočí Pavlovských vrchů, kde narazíme na rozsáhlý areál sídlišť lidí z doby lovců mamutů. Dnes již dobře víme, že se při vnímání této doby nemůžeme řídit podle filmů, které vznikly v minulém století. Šlo o vyspělejší civilizaci, než se nám tyto snímky snažily naznačit, a tak bychom k těmto našim předkům také měli přistupovat.

Na radnici ve Věstonicích si můžete prohlédnout obsáhlou expozici, mapující historii této oblasti. A tak zde uvidíte kamenné předměty, které tito lidé používali, ale obrázek si uděláte i o obydlí, které pravěkým obyvatelům našeho území poskytovalo alespoň základní ochranu, či otisky těch skutečně nejstarších textilií. Procházka nádhernou krajinou i návštěva muzea jsou tím správným nápadem na víkendový výlet, pokud se alespoň na chvíli mezi mraky objeví sluníčko.

Zahrajte si na námořníky

Zajímavou možností, jak strávit klidný víkend s celou rodinou tak, aby byli všichni spokojeni, je určitě lodní výlet. Třeba po Labi z Ústí nad Labem do Litoměřic a zpátky. Pokud se k takové cestě rozhodnete, může vás hřát pomyšlení, že po Labi tu pluli již naši předci od roku 1841. Stejnou trasu tehdy překonávali kolesovým parníkem 3 hodiny a 15 minut. Dnes se kolesovým parníkem už nesvezete, ale ani motorová loď nebude zklamáním. A jaká je výhoda této dopravy? Jde o pravidelnou linku, za kterou nezaplatíte víc než za autobus. Kdy lodě jezdí? O víkendech a ve státní svátky. Pokud pojedete z Ústí a budete se sem i vracet, odráží loď od břehu v 9:20 a v Litoměřicích budete ve 12:35 (se zastávkou ve Vaňově v 10:05). V Litoměřicích budete mít čas tak na oběd a procházku centrem města. Ve 14:30 se vydáte lodí zpět, abyste se v 17:40 mohli s kapitánem rozloučit v Ústí nad Labem (nebo v 16:50 ve Vaňově).

Po cestě lodí uvidíte také mnohé zajímavosti, jako je Masarykovo zdymadlo pod hradem Střekov, stejně jako hrad samotný. Ten se tyčí na skalním ostrohu nad údolím, kudy Labe protéká.

Pohádkový les

Pokud zavítáte do tohoto kraje s dětmi, určitě nezapomeňte navštívit Pohádkový les ve Vaňově. Jde o turistickou trasu, která je bude určitě bavit a není náročná. Na cestě po přibližně pětikilometrové trase navíc uvidíte i jeden z nejvyšších vodopádů Českého středohoří, kde voda ve dvou stupních překoná plných 26 metrů výškového rozdílu.

S nadhledem nebo z nadhledu?

A kdybyste se chtěli podívat na svět s nadhledem, určitě se zastavte na vyhlídce Tři kříže, odkud uvidíte Bránu Čech, horu Říp i rovinaté Polabí. Nejlepší cesta na vyhlídku je z Velkých Žernosek.
Jestliže budete chtít výlet prožít jen na lodi, ani tady nebude pár kapek deště vadit - a když se rozhodnete i pro cestu po souši, jistě žádného správného turistu slabší déšť od cíle cesty neodradí. Ale abychom příliš nestrašili. Věřme, že se víkend i výlety vydaří.

KAM DÁL: S krásnou herečkou Romy Schneider si osud krutě pohrával. Pokusila se o sebevraždu a přežila svého syna