Zdravý zrak: Tato běžná činnost vám ničí oči

Pokud je barva duhovky celistvá, ale vlákna začínají vykazovat uvolněnou stavbu, naznačuje to občasné zdravotní problémy
  |   zajímavost

Řada lidí má s přibývajícím věkem se zrakem velké problémy. Ke zhoršení zraku mohou přispívat dokonce i činnosti, do kterých byste to rozhodně neřekli. Je proto ideální tyto činnosti omezit, abyste této nepříjemné změně zamezili.

Zrak je jedním z nejdůležitějších lidských smyslů, vnímáme s jeho pomocí většinu vjemů z našeho okolí, jak uvádí web Express.

Tento smysl, stejně jako i většina ostatních, se ale během života může měnit, většinou tedy zhoršovat. Je běžné, že s přibývajícím věkem se náš zrak postupně zhoršuje, je ale možné, že k tomu přispíváme i několika zvyky, které byste si se zrakem nejspíše ani nespojili.

Alkohol

Mezi faktory, které mohou náš zrak negativně ovlivnit, patří mimo jiné i naše složení jídelníčku a nadměrná konzumace alkoholu, jak dokazují studie.

Jeden z výzkumů dokonce dokazuje, že nadměrná konzumace alkoholických nápojů může zapříčinit nejen zhoršení zraku, ale dokonce i slepotu.

Tento zlozvyk totiž zvyšuje u lidí riziko vzniku AMD, věkem podmíněné svalové degenerace, tedy nemoci oka, která je častou příčinou slepoty u starších lidí. To ale zdaleka není vše.

Nadměrná konzumace alkoholu také může zvyšovat riziko vzniku galukomu, neboli zeleného zákalu v oku, a to zejména u mužů. „Zelený zákal je zdravotní stav, který může vést k poničení optického nervu v oku, který je pro zdravý zrak nezbytný. Toto poškození je většinou zapříčiněno kvůli příliš vysokému tlaku v oku,“ uvádí na svém webu Mayo klinika.

Spolu s konzumací alkoholických nápojů se ale zvyšuje i riziko vzniku šedého zákalu. „Šedý zákal je zákal v běžně čiré oční čočce. Lidé trpící tímto zdravotním problémem neoslepnou, ale nevidí své okolí čistě. Připomíná to pohled skrze zamlžené okno,“ stojí na webu Mayo kliniky.

Naopak těmi nejdůležitějšími potravinami, které byste měli do svého jídelníčku pro zlepšení vašeho zraku zařadit, patří podle webu Medical News Today následující:

  • ryby
  • ořechy a luštěniny
  • semínka
  • citrusy
  • zelenina a saláty
  • mrkev
  • batáty
  • hovězí maso

Zdroj: National Library of Medicine, Mayo Clinic, Medical News Today, Express

KAM DÁL: Nejhorší léčebné metody historie: Čím se "léčili" lidé v minulém století?

Klíčová slova: