Silnice, které nechcete: Kdy se konečně opraví kladenský tankodrom?

Stačí několik minut a jste naklepaní jako řízek
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Některé kladenské komunikace jsou průjezdné jen na vlastní nebezpečí. Samá díra a řidiči musí dávat velký pozor, aby si nezničili auta. Slibů, že se to změní, už padlo mnoho. Teď je tu další. Ale věří tomu vůbec ještě někdo? A pokud ano, kdy by se tedy mělo začít opravovat?

Příští rok, pravděpodobně hned na jaře, až zima dovolí. To je hrubý termín, kdy by se měly začít rekonstruovat ulice Generála Píky, Milady Horákové a Dukelských hrdinů. Jde o zásadní komunikace, které slouží jako páteř celého města. Dnes jsou však místy v tak žalostném stavu, že by si zasloužily spíš minutu ticha a uzavření, než aby se po nich stále jezdilo. 

Slibů, že se vše napraví a ulice budou jako nové, tu padlo mnoho. Zejména minulé vedení Středočeského kraje v čele s Milošem Peterou se ve velkohubých prohlášeních předhánělo. Vyjeté koleje, výmoly a další nerovnosti jsou tam však stále. "Víte, jakou to má výhodu? Že musím s autem pravidelně do servisu. Dobrý, ne? Mohu se alespoň cítit bezpečně," hořce se usmíval Karel Horák, který v Kladně bydlí už patnáct let.

Věří tomu ještě někdo?

Také on tedy přivítal, když se o zničených silnicích zase začalo mluvit. Je už ale hodně skeptický. "Slíbí nám cokoli, jen abychom zavřeli pusy a zase na pár měsíců dali pokoj. Pak se vymluví na velká vedra, déšť, zimu, možná i zelené mužíčky. Jen aby nemuseli nic dělat. My si asi máme každý rok koupit nová auta. Bohužel však nemáme takové platy jako ti úředníci," dodal pan Horák.  

Chtěli jsme tedy vědět, jaká je současná situace. A snad můžeme Kladeňáky alespoň trochu uklidnit. I když už to také bereme velmi pragmaticky, než abychom křičeli "hurá". Vedení kraje prý připravuje potřebné dokumenty, aby mohlo zažádat o evropskou dotaci. Opravy ve zmíněných místech totiž spolknou zhruba 140 milionů korun. "Odhadujeme to na konec roku 2017. Stavební práce tedy začnou nejdříve po zimě v roce 2018," potvrdil mluvčí hejtmanství Pavel Lochař. 

Obehraná písnička

Slibem nezarmoutíš? Nebo konečně něco reálného, čemu se dá opravdu věřit? Skepse obyvatel Kladna je totiž naprosto pochopitelná. Minulé vedení kraje totiž opravy původně naplánovalo na rok 2016, později je o dvanáct měsíců odložilo. Ani z toho ale nic nebylo. Kdo za to mohl? Podle představitelů hejtmanství i kladenské radnice rozhodně ten druhý. Přehazovali si mezi sebou odpovědnost jako horký brambor.   

Jenomže tady je to vcelku jasné a nějaká debata asi ani nemá smysl. Hlavně proto, že kvůli neschopnosti věc vyřešit trpěli lidé, kteří museli využívat otřesné komunikace. "My jsme termíny stanovené krajem splnili," hájila postoj města mluvčí Lenka Růžková. A při pohledu na data má pravdu. Požadavky na parkování, kruhové objezdy, více zeleně atd. sice přišly, ale včas. 

Občane, co ty na to?

Kraj měl stále dost času vše vyhodnotit a případně zapracovat. To neudělal, raději vše smetl ze stolu. "Byla to velká komplikace.Tohle bylo něco, s čím jsme nepočítali," hledala tehdejší mluvčí Středočeského kraje Michaela Drobná výmluvy. Podle ní by se novinky zahrnout nestihly. V Kladně na to mají opačný názor, což není ani dnes problém dokázat.  

Realita je taková, že i teď se v ulicích Generála Píky, Milady Horákové a Dukelských hrdinů stále vyhýbáte výmolům a máte co dělat, abyste auto domů dovezli vcelku. Z pohledu občana (a také potenciálního voliče) je to velmi smutný příběh.