Domácí hořčice: Labužnický zážitek s ozdravným efektem

Není nad to se na grilovačce pro přátele pochlubit vlastní doma vyrobenou hořčicí. Ta není sice levnější než koupená v obchodě, zato je mnohem zdravější, čerstvější a bez chemických konzervantů a barviv. Navíc má tu výhodu, že si ji můžete chuťově obměňovat podle sebe či přizpůsobit druhu pokrmu, který připravujete.

 

14.03.2017 - 14:30   |  
Domáci hořčice si můžeme vyrobit mnoho druhů, záleží na chuti
Zobrazit fotogalerii (5)

Hořčice patří spolu s kečupem k nejoblíbenějším dochucovacím potravinám. Je snadno dostupná a v závislosti na typu a značce i relativně laciná, proto většina lidí ani nepřemýšlí o její domácí výrobě. A to je docela škoda. U věcí vyráběných doma máme větší jistotu co do kvality surovin a pokud jsou snadné na přípravu, není důvod je nevyzkoušet. Domácí hořčice je labužnickým esem v rukávu všech, kteří milují chuťově zajímavá a zdravá jídla.

Hořčičná semínka jako lék

Základní surovinou pro výrobu domácí hořčice jsou hořičičná semínka. Ta jsou také velmi zdravá a pomáhají při léčbě vysokého krevního tlaku, podporují imunitu, působí proti migrénám, pomáhají při skleróze, při poruchách látkové výměny, bolestech žlučníku a jater, trávicích potížích, při vyrážkách, na uvolnění zácpy (1 lžička semínek na lačno). Případně jsou vhodná také na klouby v podobě obkladu.

Připravit si domácí hořčici je celkem snadné, rychlé a také levné. Ani při tom nenaděláte moc nádobí. Proto není divu, že se příprava hořčice stala zvláště pro labužníky oblíbenou činností. Hořčice jako pochutina se používá na celém světě, takže existuje bezpočet receptů pro její výrobu.

Recept na přípravu domácí hořčice

Je to jednoduché. Připravíme si tři sta gramů semínek hořčice. Je jedno, zda světlá či tmavá, můžeme je promíchat a různě experimentovat s proporcemi. Dále jeden a půl sklenice octa. Lihový se hodí spíše pro opravdu pikantní hořčice a je třeba jej ředit. Pro jemnější hořčici použijeme například vinný a dvě lžičky soli. Semínka umeleme.

Na jemně mletou použijte kávový mlýnek, u hrubozrnné postačí mixér. Semínka můžeme drtit i v hmoždíři, což vyžaduje více fyzické námahy, ale strukturu můžeme snadněji průběžně kontrolovat. Navíc jde o tradičnější domácí postup, z něhož budeme mít ve výsledku větší radost. V hmoždíři semínka drtíme po malých dávkách.

Po umletí či rozdrcení přisypeme sůl a zalijeme jednou deci vařicí vody. Pořádně promícháme, aby směs byla všude provlhčená. Přidáme ocet, znovu dokonale promícháme a základní domácí hořčice je hotova. Nejlepší je nechat ji ještě den odstát v pokojové teplotě, případně pár dní nechat dozrát v lednici ve vyvařených skleničkách. Pozor, chuť domácí hořčice se mírně s postupem času mění, v závislosti na použitých surovinách.

Obměny receptury

Můžeme kombinovat poměry semínek (tmavá pikantnější) a i použití různých druhů octa má vliv na výslednou chuť. Když dodáme třeba kurkumu, výslednou chuť moc neovlivníme, ale bude zdravější a získá hezčí zlatou barvu. Dalším klasickým přídavkem je med nebo velmi jemně nastrouhaný křen, ten je skvělý pro všechny milovníky ostřejších chutí.

Medu se na výše uvedenou dávku dává lžic pět, křenu o jednu méně. Experimentovat lze i s různým dalším kořením, případně místo medu můžeme sladit cukrem. Finální výsledek se občas zjemňuje trochou majonézy.

Při experimentování s přídavky koření velice rychle zjistíme, že jsou určité meze. Některé druhy koření s hořčicí ladí, třeba estragon, koriandr, ale jsou takové, které se hodí méně či vůbec. Protože náklady na takové pokusy nejsou vysoké, není nad vlastní zkušenost. Poměry míchání surovin je dobré si zapisovat, aby se zdařilý exemplář mohl stát domácím výrobkem standardní chuti.