Petr Gazdík se vrátil do čela Starostů a nezávislých

Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík
 

Prvním místopředsedou se stal starosta Kolína a lídr středočeské kandidátky Vít Rakušan. Republikový sněm STAN proběhl v sobotu 16. dubna 2016 v Průhonicích.

V dopoledním programu mezi hosty vystoupil Karel Schwarzenberg (TOP 09), Matěj Stropnický (Zelení), Petr Fiala (ODS), Andrej Babiš (ANO) či předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Petr Gazdík (* 26. června 1974) je politik a pedagog. 2009 až 2014 předseda STAN, od prosince 2013 místopředseda Poslanecké sněmovny PČR, od roku 2010 poslanec parlamentu, od roku 2008 zastupitel Zlínského kraje, bývalý starosta obce Suchá Loz.  Je ženatý, s manželkou Evou má syna tři dcery. Jeho zájmy jsou skauting a florbal. (Wikipedia)

Základem je rodina a spokojená obec

"Máme našlápnuto. V krajích se nám pořadařilo spojit s řadou regionálních politických hnutí. Naše kandidátky a stínové rady mne naplňují nadějí, že se v krajích skutečně něco může změnit," řekl v nominačním projevu Petr Gazdík. Podle něj si často občané neuvědomují význam kraje a řada lidí neví, že za krajské zdravotnictví, silnice 2. a 3. třídy nebo střední školství zodpovídá kraj. "Odcizili jsme se od svých kořenů, kdy základem je rodina a spojená obec. Víc než polovina dětí se rodí mimo manželství a mladí lidé žijí často tzv. na hromádce," říká Petr Gazdík a dodává, že společnost potřebuje hlubokou reformu. Ze 144 delegátů jej zvolilo 133. Jiný kandidát na funkci předsedy navržen nebyl.

Nepopulistická alternativa

Opět jediným kandidátem na prvního místopředsedu byl navržen kolínský starosta Vít Rakušan. Ten připomněl, že v Kolíně se jeho uskupení podařilo získat 64 % hlasů. Jako místopředseda STAN se chce věnovat vzdělání a reformě školství. Vyslovil se pro efektivní hospodaření a zajištění pocitu bezpečí například v kvalitním zdravotnictví. "Nabízím slušnost, nasazení, odmítaní extrémů a populismu, jsem přesvědčeným demokratem. A mám velký cíl - přiblížit rozhodování co nejblíže lidem," řekl po zvolení Rakušan. Obdržel 137 ze 144 platných hlasů. O středočeském kandidátovi na hejtmana jsme psali: Krajským lídrem za hnutí starostů bude Vít Rakušan.

Republikový sněm Starostů a nezávislých