Kalousek: Textovku od Babiše jsem dostal, do Průhonic za ním nepojedu

Vojtěch Filip se s hnutím ANO sešel dnes ráno
Zobrazit fotogalerii (3)
 

První povolební vyjednávání už má hnutí ANO za sebou. Předseda KSČM Vojtěch Filip se se zástupci vítěze voleb sešel v neděli ráno v Průhonicích. To samé dnes čeká zástupce Starostů a nezávislých. Řeší se prý "jen" budoucí uspořádání sněmovny, nikoli možná spolupráce. Do sídla na Praze-západ byl pozván i Miroslav Kalousek. 

Lídr TOP 09 se však podle vlastních slov do Průhonic nechystá, i když připustil, že textovou zprávu od Andreje Babiše dostal. "Termín jsme neřešili. Sdělil jsem mu, že se přizpůsobím, ale že jsou naše stanoviska neměnná. Teď slyším, že se schůzky prý mají konat v Průhonicích. Tam v žádném případě nepojedu, jsem ochoten se sejít v Poslanecké sněmovně." Stejný názor má i šéf ODS Petr Fiala.

Co znamená výsledek voleb pro Českou republiku a jak mohou vypadat budoucí koalice? Čtěte ZDE.

KSČM jednalo, STAN odpoledne

Šéf komunistů byl "povolnější" přesto, že se podle něj neřešila žádná možná spolupráce. Další vyjednávání pak Vojtěch Filip očekává nejdříve v úterý, až vzniknou poslanecké kluby jednotlivých stran a hnutí. Schůzky budou pokračovat ještě dnes, na druhou hodinu by se vítězové měli sejít s hnutím STAN v čele s Petrem Gazdíkem. Volební lídr Starostů Jan Farský však opět zdůraznil, že žádnou spolupráci s ANO neplánuje, protože "vítěz voleb má demokratický deficit".

Osloveny byly pravděpodobně i ostatní politické subjekty tak, jak v sobotu řekl Andrej Babiš. "Všem předsedům, kteří se dostali do sněmovny, jsem pogratuloval a pozval je k jednání," připustil boss hnutí ANO. Jisté je, že vyjednávání o koalici bude mít hodně složitá, protože téměř všechny strany deklarují, že s ním do vlády nepůjdou. 

Jako nejpravděpodobnější se přesto jeví pokračování ve stávající spolupráci ANO s ČSSD a KDU-ČSL. Představitelé těchto stran však zatím mlčí. Naopak dnes by měl vzniknout vyjednávací tým Pirátů i ODS, který pak bude mít veškerá oprávnění jednat jejich jménem.