Alkazar se promění v historickou pevnost

Opuštěný lom Alkazar v údolí řeky Berounky
 

Lom Alkazar u Berouna se stane dějištěm historického seriálu Britannia. Turistů se natáčení příliš nedotkne. Destinace je u filmařů oblíbená už od 60. let, zdejší scény najedete i v pohádce Lotrando a Zubejda. 

Britský filmový štáb promění vápencový lom Alkazar v historickou pevnost. Natočí se zde několik snímků historického seriálu Britannia z roku 46 před naším letopočtem. Jeho příběh se odehrává na britských ostrovech.

„Filmaři si pronajali lokalitu od června do konce listopadu. Dva týdny potrvá budování filmových kulis, zhruba čtyři dny samotné natáčení a jeden týden likvidace dekorací,“ prozradila mluvčí města Beroun Adéla Felklová a Petr Škvor z produkční společnosti Film United.

cesta za sultánem Sulimánem

Turisté se nemusí obávat žádného omezení. „Pouze během vlastního natáčení bude nutné vyčkat dokončení záběru a držet se pokynů štábu,“ říká Adéla Felklová.

Díky divokosti, kráse a přitom dobré dostupnosti si lokalitu oblíbili už v 60. letech právě filmaři, kteří zdejší lom často využívají pro své exteriéry. Z těch nejznámějších se zde natáčely například pohádka Lotrando a Zubejda, Dobrodružství kriminalistiky nebo Nevinné lži.

 

Dříve býval lom hojně navštěvovaný trampy, dnes hlavně horolezci a kolemjdoucími či jedoucími turisty, vodáky a cyklisty. V roce 2012 vznikl v lomu Alkazar veřejně přístupný Horolezecký park.

 

Alkazar milují horolezci

Stěnový etážový lom Alkazar mezi Berounem a Sbskem je zakousnutý do boku pravěkého hradiště Kozel. Vizuálně představuje hlavní dominantu zdejšího údolí Berounky. Těžba zde probíhala v první polovině 20. století, vedla odtud úzkokolejná dráha směrem na Beroun.

V lomu je systém podzemních štol, v některých se v 50. letech 20. století skladoval radioaktivní odpad, a jsou proto uzavřeny betonovými clonami. Některé štoly byly přístupné v délce až několik desítek metrů ještě donedávna. Postupně se ovšem zasypávají.