Sebevražda během Výměny manželek: Věc jde znovu k soudu

Manželka Stanislava nevěděla, že ho vidí naposledy
  |   zajímavost

Na začátku letošního roku padl verdikt ve věci smrti Stanisava K., který ve věku 42 let spáchal sebevraždu při natáčení Výměny manželek. V reality show, kde se dvě ženy v rodinách prohodí, aby si vyzkoušely jiný život, měl režisér účastníky vydírat, aby získal pořádný materál do svého dílu. Toho nejdřív soud viny zprostil, teď se však bude celá věc projednávat znovu. Informoval o tom server iDNES.cz.

Výměna manželek je úspěšný projekt televize Nova, který běží na obrazovkách již několik let. Ačkoliv diváci viděli už mnoho bizarních dílů, ten, který nakonec nikdy odvysílaný nebyl, způsobil vůbec největší skandál a vyvolal otázky, zda je show skutečně autentická, nebo dochází k podněcování ze strany režie.

Účastník Výměny se předloni oběsil

Člen externí produkce, režisér Jan B., usedl na lavici svědků poté, co se účastník Výměny, policista Stanislav K., oběsil při natáčení v lese. Napsal dopis na rozloučenou, ve kterém říká, že mu právě tento režisér vyhrožoval obviněním z rasismu, vyhozením z práce a zatčením v přímém přenosu. V natáčeném dílě díle byla vyměněná manželka Greta F. romské národnosti. 

Režisér ho měl vydírat tím, že má natočeno, jak se k vyměněné manželce chová rasisticky, což mělo výstit v to, že ho při cestě na závěrečné setkání obou manželských dvojic zatkne Generální inspekce bezpečnostních sborů, a tím bude ztrapněn před celým národem.

Co bylo v dopise na rozloučenou?

V dopise, který byl adresován Stanislavově manželce, stálo: „Doufám, že mě pochopíš. Hrozí mi trestní stíhání z Výměny manželek a já bych to asi nevydržel. Omlouvám se, že je to v tuto nevhodnou dobu, rozděl peníze, jak uznáš za vhodné. Myslím si, že to bude lepší než ostuda a trpění na obou stranách, budu na vás myslet a kontrolovat. Doufám, že naše děti vychováš a budou mít vlastní děti, moc bych si to přál. Miluji Tě a naše děti.“  Dopis citoval portál ŽivotvČesku.cz. Stanislav se oběsil osmý den natáčení. Našel ho jeho syn a vyměněná manželka. Podle svědků žádal ještě předtím o propuštění od policie, tak moc se měl režiséra bát. 

Režiséři měli na obou stranách podněcovat hádky

„Chtěl, abych mluvila, co on chce, na tu kameru. I to, co jsem říkat nechtěla. Aby zvýšil sledovanost. To samé tlačil též na policistu Standu, ten se kvůli němu bál o práci, že ho zatknou v přímém přenosu. Vydíral ho,“  řekla Blesku vyměněná manželka Greta. Nejsledovanější díly jsou totiž samozřejmě ty, ve kterých někdo žije v extrémních podmínkách, chová se kontroverzně nebo se většinu dílu hádá. Takovým typickým dílem byl ten, jemuž nikdo neřekne jinak než "Mačkáš mi hada, debile". Svědci vypověděli, že režiséři v obou rodinách podněcovali neshody a chtěli vyvolat drama na kameru. Greta se měla zeptat Stanislava, jestli se za cikánku stydí, když se byli koupat na přehradě, Stanislav se jí měl potom ptát, jaké dávky má romská rodina.

Věc bude soud znovu projednávat

Režisér u soudu uvedl, že je mu líto lidské tragédie, žádnou vinu ale necítí. Krajský soud teď rozhodl v případu sebevraždy tak, že zrušil zproštění viny a věc vrátil k projednání Okresnímu soudu v Opavě. Podle svědeckých výpovědí je však zřejmé, že v době natáčení čelil velkému psychickému tlaku,“ uvedla jedna z přísedících o zemřelém Stanislavovi. Citoval ji server iDNES.cz. "„Když jsem odjížděla k neznámé rodině, tak se manžel se mnou ještě vesele loučil a říkal, že to určitě zvládneme. To jsem však netušila, že ho vidím naposledy,“  řekla Stanislavova manželka.

Zdroj: iDNES.cz, blesk.cz

KAM DÁL: Válka Heard a Deppa pokračuje, jde o miliardy: Podle psycholožky si Amber trauma vymyslela.

Klíčová slova: