Víme, jak na zdravou pleť: Tady jsou rady nad zlato!

Pokud chcete dokonalou pleť, musíte pro to něco udělat
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už vás nebaví po každém focení trávit hodiny u Photoshopu a filtrovat nedostatky vaší pleti? Chtěli byste se svými fotkami chlubit ihned po vyfocení, ovšem nemůžete? Kosmetika sice dokáže opravdu hodně, ale vše začíná uvnitř!

A když tvrdíme, že uvnitř, tak tím myslíme především zdravou stravu, ale také psychickou pohodu. To jsou dva klíče, bez kterých zámek s nápisem “Zdravá pleť” nikdy neotevřete. Těch aspektů, které ovlivňují čistotu a zdraví vaší pleti, je více…

  • pitný režim
  • kouření - škodí pleti opravdu dramatickým způsobem
  • hormonální změny
  • nedostatečné čistění - hygiena je v tomto případě naprosto klíčová
  • genetické předpoklady - pokud ve vaší rodině někdo problémy s pletí měl, samozřejmě se pravděpodobnost něčeho podobného zvyšuje i u vás
  • stres - neovlivňuje jen pleť, ale také celkový zdravotní stav
  • únava - pokud málo relaxujete, vaše pleť vám to vrátí
  • nedostatek spánku - doporučuje se během noci spát alespoň 6 hodin, když to ale je možné, pak platí, že čím více, tím lépe

Ano, tohle vše se právě na kvalitě spánku velmi podepisuje. Dobrou zprávou pro nás všechny je ale to, že to můžeme změnit, a to bez ohledu na věk, pohlaví nebo i výši konta. Třeba vhodný jídelníček má prokazatelný vliv na zdraví celého těla. a to včetně naší těžce zkoušené pleti. 

Správné stravování vám pomůže 

V tomto případě hovoříme hlavně o akné, které postihuje především teenagery, ovšem čím dále více také starší osoby.

Hleďte na vitaminy

Každá pleť je jiná, ovšem odborníci se shodují v tom, že kousíček čokolády vám pleť nepokazí, ovšem přemíra sladkého jídla akné ve vašem obličeji rozhodně nepomůže. Někteří pacienti dokonce udávají zhoršení po konzumaci příliš ostrých, kořeněných nebo mastných jídlech.

V obecném hledisku prospívají hlavně potraviny s vysokým obsazem vitaminů, antioxoidantů a stopových prvků. Důležité jsou hlavně vitaminy C, B, E, betakaroten, zinek, draslík a také omega-3-mastné kyseliny. 

Alkohol je tabu

Čeho bychom se měli naopak striktně vyvarovat? Rozhodně nikoho z vás nepřekvapí, že se jedná o rafinovaný cukr, tučná jídla a také těžce stravitelnou stravu. Absolutním TABU by měla být pravidelná konzumace alkoholu, vypustit by se ze života měl úplně, pokud chcete poznat, jaké je to mít zdravou a čistou pleť. 

K pití by měla sloužit čistý voda, bylinkové čaje a minerální vody, nicméně maximálně půl litru denně. Limonády vyměňte raději za ovocnou nebo zeleninovou šťávu, nejlépe pak v RAW, případně FRESH formě. 

TOP 3 potraviny, které vám zajistí čistou a svěží pleť:

Řepa - stále je hodně podceňovaná, ovšem je to skutečně vynikající potravina, která je hodně bohatá na sodík, hořčík nebo vápník. Také obsahuje vitaminy A a E.

Dýně - konkrétně pak její semínka, která jsou stejná jako ořechy. Mají v sobě protizánětlivý selen, vitamin E, minerály a také železo.

Avokádo - potravina, která možná každému nejde k chuti, ovšem věřte, že když ji přidáte do svého jídelníčku, hodně na tom vaše pleť vydělá. Disponuje velkým množstvím céčka a také éčka, které způsobují zdravý a zářivý vzhled pleti.

A co bychom vám řekli na samotný závěr? Že je určitě nesmyslné zdržovat se všech hříchů v absolutním znění. Čas od času určitě nevadí, když si dáte nějaké to nezdravé jídlo, případně nějaký ten drink. Když vám ale ráno naskočí pupínek, pak budete vědět, že je možná dobré si to příště rozmyslet…