Král oříšků kešu: Bojovník proti rakovině, depresi a obezitě

Kešu jsou oříškovým zázrakem
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hledáte krále oříšků, který je nejlepší a nejzdravější? My jsme ho našli za vás. Kešu a jejich jádra spolehlivě strčí do kapsy všechny své konkurenty, jako jsou lískové oříšky, arašídy nebo pistácie. Proč tomu tak je?

Kešu oříšky jsou ve skutečnosti semena, která mají tvar ledviny, drží v dolní části kešu jablka, což je ovoce kešu stromu, jenž pochází z pobřežních oblastí severovýchodní Brazílie. 

Ve skořápce je neseženete

Možná jste si sami všimli, že když jdete kupovat do obchodu kešu, tak nejsou k dostání ve skořápce. To má svůj důvod. Tím je fakt, že vnitřek skořápek obsahuje lepkavkou pryskyřici, které se také někdy říká kešu balzám. Ta musí být pečlivě odstraněna, a to před tím, než jsou oříšky konzumovány. Pryskyřice má ovšem také svoje využití. Velmi dobře se dá používat v průmyslové výrobně laků a insekticidů, a to zejména v Brazílii, Nigérii, Indii nebo Mosambiku. 

Vynikají nízkým obsahem tuku

Kešu mají jednu velkou výhodu oproti ostatním oříškům. Ta tkví v tom, že mají poměrně nízký obsah tuku. Navíc takřka 82 % z jejich tuku jsou nenasycené mastné kyseliny, k tomu dvě třetiny z těchto kyselin jsou mnohonenasycené tuky, které jsou velmi zdravé pro srdce. Hodně se doporučují také ke konzumaci diabetikům, jelikož mohou přispět ke snížení hladiny triglyceridů. 

Co jsou triglyceridy? Je to foma, ve které jsou tuky přepravovány v krvi. Vysoké hladiny triglyceridů jsou spojeny se zvýšeným rizikem onemocnění srdce.

Slouží jako prevence žlučových kamenů

Ukázala to hlavně studie, jež se zabývala vlivu kešu na vznik žlučových kamenů. Alespoň 30 gramů kešu týdně v testu ukázalo, že snižuje o rovných 25 % riziko vzniku této velmi nepříjemné nemoci.

Ořechy snižují riziko přibývání na váze

Tohle obecně nepatří jen ke kešu, ale k oříškům obecně. Mnoho lidí se vyhýbá této pochutině vzhledem ke strachu z tělesné hmotnosti. Prospektivní studie ovšem ukazují, že jsou podobné obavy zcela zbytečné. Skutečnost je totiž taková, že lidé, kteří konzumují ořechy alespoň dvakrát týdně, jsou daleko méně náchylní k tomu, aby přibírali, než ti, kteří se tomuto jídlu vyhýbají.

Kešu vás spolehlivě zbaví deprese

Trpíte na deprese a už jste zoufalí, když hledáte možnost, jak je potlačit? Kešu obsahují niacin a také tryptofan. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že dvě hrsti těchto pochutin obsahuj terapeutickou hodnotu tryptofanu. Takové množství má pak být schopno změnit nebo dokonce i pozvednout náladu. 

VÍTE, ŽE: Ořechy kešu pochází ze stromu, jenž se nazývá ledvinovník západní? Tento strom z čeledi ledvinovníkovitých dorůstá do výšky zhruba 12 metrů a poskytuje jedlé nažky, které jsou právě touto pochutinou?

Zabíjí gram pozitivní bakterie

Anakardová kyselina je bezesporu jedna z nejvíce neuvěřitelných sloučenin, které obsahují kešu oříšky. Ta je schopna zabíjet gram pozitivní bakterie, které jsou odpovědné za vznik zubního kazu, akné, malomocenství nebo tuberkulózy.

U roztoku ze skořápky této pochutiny a v něm obsažené zmiňované kyseliny bylo také prokázáno, že má poměrně silné antioxidační schopnosti. Dokonce mají protinádorové vlastnosti. To v reálu znamená, že má schopnost vyzrát nad rakovinou a také dalšími druhy vředů ve střevech.