Nevzdáme se! Vyhození Bojovníci za svobodu z Kladna založili nový spolek

Zbraně zatím nesložili
 

Před pár týdny se rozhodlo o zrušení kladenské organizace Českého svazu bojovníků za svobodu a vyloučení její předsedkyně Gabriely Havlůjové ze spolku. Přidali se k ní další členové a rozhodli se, že jako správní bojovníci se nevzdají jen tak. Výsledkem je založení vlastního uskupení, které je na svazu nezávislé. 

Čistka v kladenské organizaci Českého svazu bojovníků za svobodu vyvolala mnoho otázek. Vážíme si lidí, kteří pro tuto zemi něco udělali, nebo jsou nám lhostejní? Proč se odvolává oblíbená předsedkyně? Je to jen proto, že nepochlebovala nadřízeným a neklaněla se Miloši Zemanovi? V každém případě Gabriela Havlůjová skončila. Spolu s ní odešlo několik výrazných osobností, které stejně jako ona nechtěly snášet vrtochy ústředního výboru organizace. 

Společně však slíbili, že se nevzdají bez boje a budou chtít ve své práci pokračovat. Stalo se. Ve středu odpoledne se totiž členové zrušené kladenské a slánské organizace setkali a dohodli se na vzniku nového spolku. Ten ponese název Spolek pro zachování odkazu českého odboje. "Dvacet lidí několik týdnů řešilo, jak se budeme jmenovat. Tohle je výsledek hlasování," vysvětlila Havlůjová.

Otázkou je, jestli právě ona bude v čele nového sdružení. O tom rozhodne ustavující schůze poté, co bude subjekt zaregistrován na ministerstvu vnitra. Některé problémy už se však řešily ve středu. Například fakt, že se chce Spolek věnovat nejen odkazu druhého odboje, ale také třetího, některé přítomné natolik rozlítil, že opustili sál. Nakonec se to ale odhlasovalo a protikomunistický odboj zůstane jako jedna z priorit. 

Plány a rozhodnutí
Nový spolek by se nechtěl omezit jen na jednu část republiky, ale postupně expandovat po celé zemi. "Chceme pokračovat v uchovávání nejen českého odboje, ale i obětí a přeživších. Budeme podporovat vznik pomníku letců RAF pocházejících z Lidic, Josefů Horáka a Stříbrného," plánuje Havlůjová. 

Kolik bude mít nový spolek členů, se zatím neví. Koncem roku totiž zanikne organizace ČSBS KIadno. Všichni členové tak ještě mají pár týdnů na to se rozhodnout, zda "přestoupí" do nového spolku, nebo zakotví v jiné organizaci ČSBS.