Chcete si postavit nebo opravit dům? Pospěšte si, od roku 2020 to bude mnohem složitější

 

Plánujete stavbu nebo rekonstrukci svého domu? Poohlédněte se po nízkoenergetických, pasivních nebo nulových variantách domů, které odpovídají evropským normám a těší se rostoucí popularitě nejen v České republice, ale také v zahraničí. Od roku 2020 totiž budou v tomto ohledu požadavky na nový dům mnohem vyšší.

Pasivním domům se říká domy budoucnosti. Obsahují totiž nejlepší běžně dostupné prvky, které stavební trh momentálně nabízí. "Jedná se o kvalitní tepelnou izolaci, okna se třemi skly a řízené větrání s rekuperací tepla. Dům je úsporně vytápěn a zároveň permanentně větrán. Vzduch navíc prochází přes filtr, takže se tam nedostanou nečistoty jako prach nebo pyl," vysvětluje ředitel Centra pasivního domu Jan Bárta.

Technologie se přitom neustále vyvíjí, aby co nejlépe vyhovovaly současným požadavkům. Díky vývoji dochází ke snižování cen produktů, které se stávají lépe dosažitelné. V dlouhodobém hledisku jsou úsporné domy cenově výhodnější než standardní domy. Jejich návratnost se pohybuje od nuly do maximálně dvaceti let.

Domy jsou potom obecně komfortnější a úsporným charakterem napomáhají k šetření životního prostředí. Při plánování stavby nízkoenergetického, pasivního nebo nulového domu je nejlepším řešením setkat se s architektem a projektantem a probrat konkrétní možnosti. Na samotnou stavbu by potom měl dohlížet technický dozor. 

Přesto existují další věci, na které je třeba dávat pozor. "Aby měla stavba pasivního domu požadovaný výsledek, je potřeba dbát na celek i detaily, například na správnou orientaci domu, volbu tvaru nebo využití materiálů," říká Jan Bárta. Další cenově dostupnější variantou je stavba domu svépomocí, kdy se zohlední pasivní standard.

Protože od roku 2020 budou muset všechny novostavby mít standard s téměř nulovou spotřebou energie, snaží se Česká republika podporovat stavbu těchto domů. Zájemci zde mohou využít jeden z dotačních programů Státního fondu životního prostředí.

Jedná se konkrétně o program Nová zelená úsporám určený pro rodinné domy a bytovky v Praze, Operační program životní prostředí určený pro veřejné budovy nebo Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost zaměřený na podnikatelský sektor. Díky těmto programům lze získat na stavbu dotaci větší než čtvrt milionu korun.