Škola v Líbeznicích stála 44 milionů. Vyplatila se sázka na originalitu?

 

Škola v Líbeznicích je výjimečným projektem, který nadmíru dobře funguje. Proč to tak je a jak se dají realizovat úspěšné projekty ve veřejném sektoru? Možná budete překvapení, ale stačí mít trochu odvahy a nesáhnout vždy po tom úplně nejlevnějším řešení. Nakonec se investice do originality vyplatí. 

Líbeznice jsou malou obcí, přesto se zde realizoval originální projekt, na který bychom neměli zapomenout. Co je na místním vzdělávacím zařízení tak neobvyklého?

Hned na začátku je třeba zmínit, že v Libeznicích se rekonstruovala řada staveb a všechny velmi zdařile. Od radnice, přes dům sociálních služeb, až po krásné náměstí. Za pozornost však stojí především základní umělecká škola, která získala naprosto neotřelou a originální budovu, která žákům poskytuje kvalitní zázemí pro start do dalšího studijního života. Líbeznice dokazují, že i malá obec si může dovolit moderní a odvážnou architekturu.

Dětem se tam líbí

Stavbu školy realizoval architektonický ateliér Projektil, který tvoří úspornou, vstřícnou a svěží architekturu. Baví je inovativní typologie a technologie. Ateliér je mimo jiné i autorem Národní technické knihovny v Praze.

Razí spojení současného umění, designu, architektury a krajiny. Což je znát i na škole v Líbeznicích, která není oddělena od okolního prostoru. Naopak s ním kooperuje, více prostor otevírá a navazuje na okolní krajinu. 

Budovy, zvláště ty stavěné ve veřejném zájmu, by totiž měly prostory spojovat a být příjemné nejen pro lidi uvnitř budovy, ale i pro ty, kteří procházejí kolem. "V budově se dětem líbí. Ale je jasné, že je to pořád škola. Uvnitř se učí prvňáci a třeťáci. Po vyučování zde funguje i družina. Budova působí velmi světle a myslím, že poskytuje dětem dostatečný prostor," potvrzuje hospodářka ze školy v Líbeznicích Dita Procházková. 

Budova s nápadem

Budova školy má kruhový půdorys a její střed je vyhrazen pro atrium, díky kterému je ve tam dostatek světla. Střed budovy je vybarven žlutou barvou, která symbolizuje slunce. Slunce uprostřed má kolem sebe v přesné vzdálenosti i velikosti ostatní planety, podle kterých se jmenují konkrétní třídy. Sáhnout po betonu jako hlavním stavebním materiálu, který je "přiznaný" i v interiérech, bylo odvážné.

Beton má totiž celkově špatnou pověst, jako stavební materiál prý působí příliš tvrdě, studeně a smutně. Trochu jako atomový kryt. Jenže opak je pravdou. Škola hraje barvami a šedý beton je příjemným jednotícím prvkem. Pokud jde o prostředí, ve škole je spíše teplo nežli zima. Celkově realizace stála Líbeznice 44 milionů korun a už teď je jasné, že se to vyplatilo.